Incidenten

Onder verantwoordelijkheid van de minister van Defensie worden op schepen van de Koninklijke Marine naar men zegt zowel vrouwtjes- als mannetjesmatrozen verkracht, trakteert het personeel zichzelf bij het ontbijt op een dierenseksfilm, snuiven ze de hele dag coke en wordt er voor het slapen gaan nog genoten van De Jantjes...

Jan Blokker

'Het wangedrag bij de krijgsmacht is niet ernstiger dan in andereorganisaties.'

Je zou je kunnen afvragen hoe hij dat weet. In z'n carrière heefthij behalve met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst met slechtstwee andere organisaties ervaring: de gemeenteraad van Borculo en hetBinnenhof. Is het daar inderdaad net zo ernstig als op Harer MajesteitsTjerk Hiddes? En had een krachtdadiger dienaar van de kroon dan niet allang moeten ingrijpen?

Hij zei nog iets. Hij zei:

'We zullen moeten nagaan of er sprake is van incidenten, eencultuurprobleem of een organisatieprobleem.'

Wedden dat er incidenten uitkomen?

Het onderzoek valt immers onder staatssecretaris Cees van der Knaap,die personeelszaken in z'n portefeuille heeft - en nog los van de vraag ofCees zou weten wat 'een cultuurprobleem' is ('t is een schat, maar nieteen echte goochemerd), wezen zijn eerste reacties al meteen in een bepaalderichting.

'Dit kan niet waar wezen', begon hij in Netwerk. En zonder dat deinterviewer er speciaal naar gevraagd had, verkondigde hij spontaan alszijn mening dat we hier onmogelijk 'met het topje van een ijsberg' te makenkonden hebben.

Waar geen ijsberg, daar geen cultuurprobleem. Hoe zou het trouwensaan zoiets als een 'organisatieprobleem' kunnen liggen als de top van depiramide niet eens zozeer door Henk Kamp als wel door Jan Peter Balkenendewordt gevormd? Cees zou het nooit hardop durven zeggen, maar als je hemin z'n hart kon kijken, zou je zien dat wat hem betreft zelfs God mochtwillen dat Hij Jan Peter was.

Daar zit volgens mij ook de kern van het ware probleem van ditkabinet. Je kunt wel zeggen dat ze rechts zijn of zelfs neocon, wat nogerger is, en dat de Partij van de Arbeid dáárom zo hoog scoort in depeilingen - maar als je het mij vraagt zit het dieper. Of eigenlijk hoger.

Balkenende en de zijnen zijn zo ver boven ons verheven, dat we eronmogelijk nog bij kunnen. En een volk dat van nature naar het allerhoogstewil reiken, maar het zelfs op z'n tenen nog niet kan aanraken, moet totz'n teleurstelling wel genoegen nemen met een niveau lager, en dan zit hetal gauw bij Wouter Bos. De afstand tussen ons en hem noemen we een kloof.De afstand tussen ons en Balkenende is even onbenoembaar en onmetelijk alsdie tussen ons en de Voorzienigheid.

De goddelijkheid die aan Jan Peter kleeft (ik denk ook eigenlijk dathij onschendbaar wil blijven, en ons allemaal, inclusief Beatrix, voorverantwoordelijk wil houden), heeft zich als vanzelf meegedeeld aan zijnministers.

Mevrouw Verdonk heeft nog geen elf gevangenen in vlammen zien opgaan,of ze verzekert dat het incident is gesloten, en dat brand in de bestefamilies voorkomt. Minister Donner zegt het haar na.

Minister Hoogervorst moet blijkens een kokhalsgebaar dat hem voor decamera ontsnapt ontzettend braken omdat iemand van de oppositieaanmerkingen heeft op zijn zorgstelsel. Afgezien daarvan predikt hij alshet even kan de afschaffing van de parlementaire democratie.

En zo kun je het hele rijtje nagaan. Brinkhorst, Remkes, Veerman (deenige Nederlander met ingeënte hobbykippen), al die vrouwelijke ministersen staatssecretarissen die er uitzien alsof ze net uit een Rotterdamseskybox zijn weggelopen, en nu Kamp weer.

Vanuit hun hemel lijkt alles op aarde, al zijn het ijsbergen, op alleandere organisaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden