Incidenten tegen moslims in Frankrijk verdrievoudigd

Het aantal incidenten gericht tegen islamitische instellingen of moslims is dit jaar meer dan verdrievoudigd in Frankrijk. Het Franse Departement tegen Racisme en Antisemitisme (Dilcra), dat deze aantallen bijhoudt, registreerde meer dan vierhonderd incidenten in 2015.

Een gebedsruimte in Ajaccio, Corsica, die op Eerste Kerstdag werd vernield. Beeld afp
Een gebedsruimte in Ajaccio, Corsica, die op Eerste Kerstdag werd vernield.Beeld afp

De chef van het departement, Gilles Clavreul, noemt de stijging tegenover de krant Le Parisien verontrustend. Het aantal incidenten is meer dan verdrievoudigd ten opzichte van 2014. Toen werden er 133 gevallen geregistreerd. De meeste incidenten volgden na de terroristische aanslagen die in januari en in november werden gepleegd in Parijs.

Tot deze incidenten worden beledigingen, vernielingen, mishandeling en aanslagen gerekend. Zo werden moskeeën het afgelopen jaar vaak beklad met graffiti of werd er slachtafval van varkens neergezet om moslims te beledigen. Het laatste registreerde incident vond plaats in Ajaccio, de hoofdstad van Corsica. Op Eerste Kerstdag vernietigde een groep mensen de gebedsruimte in de volkswijk Les Jardins de l'Empereur en stichtte er brand. Op de dag erna kwamen zo'n driehonderd mensen samen in de wijk. Ze scandeerden leuzen als 'Weg met de Arabieren'.

De ernst van het geweld tegen moslims nam het afgelopen jaar eveneens toe. Inmiddels worden ongeveer duizend van de 2.500 moskeeën en gebedsruimten in Frankrijk door de politie bewaakt.

De Franse justitie probeert sinds de herfst met een speciale eenheid voor 'de bestrijding van haat op het internet' de aanmoediging van geweld te stoppen. Veel incidenten zouden verband houden met racisme en haat die op sociale media is aangewakkerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden