Inburgering

EEN cursus inburgering - het blijkt voor de overheid gemakkelijker besloten dan gedaan. De extra inspanningen van de gemeenten en het rijk om anderstaligen door taalonderwijs en maatschappijleer te laten wennen aan Nederland, leveren veel te weinig op....

Ondanks een overvloed aan miljoenen uit de schatkist zijn de problemen met de inburgeringscursus nog altijd groot. De duur ervan, 600 uur, is veel te kort voor de grote meerderheid van de nieuwkomers.

Projectleider Ella Vogelaar waarschuwt voor 'kortademigheid'. Zij verwacht op korte termijn geen grote verbetering in de resultaten van de inburgering, die sinds 1998 verplicht is. Die diagnose is wel begrijpelijk, maar tegelijk ook onacceptabel.

Onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, die dit najaar met een uitgebreid rapport over de integratie van minderheden zal komen, plaatsen grote vraagtekens bij de kwaliteit van het aangeboden taalonderwijs. Zij wijzen erop dat de didactiek van Nederlands-als-tweede-taal (NT2) totaal verschilt van het gewone taalonderwijs aan autochtonen.

Het heeft geen zin om Jan en alleman te recruteren om snel de wachtlijsten weg te werken. De honderden miljoenen aan taalonderwijs worden verkeerd uitgegeven. Voor onderzoek naar effecten van taalonderwijs blijkt geen geld te zijn. In plaats van sluitstuk van het beleid moet expertise-ontwikkeling in NT2 bij docenten prioriteit krijgen, bijvoorbeeld door een leerkrachtgebonden budget in geld en studietijd.

De WRR-onderzoekers waarschuwen ook tegen het dogma van 'eerst leren, dan participeren'. Een taal leer je niet in quarantaine uit een boekje, maar door te participeren in de samenleving. Verbreding van het taalonderwijs is nodig: meer docenten, meer vakken en meer instellingen moeten zich gedurende langere tijd met de inburgering bezighouden.

Dat tegenover de royale financiering door het rijk geen harde resultaten staan, is mede te verklaren uit de vrijblijvende organisatie van de inburgering. De uitvoering is gedecentraliseerd en omgeven door bureaucratische rompslomp.

Cursisten noch docenten zijn voldoende doordrongen van het verplichtende karakter van de inburgering. Wie niet komt opdagen, hoeft niet bang te zijn voor een boete of uitwijzing. In dat opzicht verschilt de inburgering niet van het immigratiebeleid in zijn totaliteit: de migranten komen gemakkelijk binnen en worden vervolgens aan hun lot overgelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden