Inburgering Máxima liep gelijk op met protest tegen vader

Vandaag viert koningin Beatrix haar 63ste verjaardag nog een keer. Ditmaal met haar hofdienaren. Het is denkbaar dat de ruim driehonderd personeelsleden die de machinerie rond de koninklijke familie draaiende houden, in het paleis op de Dam het glas zullen heffen op de goede afloop van de intieme verjaarsreceptie in...

De hoofdstad was het decor van het eerste publieke optreden van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. De naam van de Argentijnse vriendin van de prins viel anderhalf jaar geleden voor het eerst in deze krant. Vermoedelijk in de lente van 1999 leerden de twee elkaar kennen. Al meteen na het bekend worden van de relatie, eind augustus dat jaar, rezen bezwaren tegen Maxima's vader. Jorge Zorreguieta was eind jaren zeventig in Argentinië burgerminister onder het militaire regime-Videla. Aanvankelijk kwam het protest van een enkeling, inmiddels is het een breed gedeelde verontwaardiging. Maar dat een huwelijk doorgang vindt, lijdt na woensdag nauwelijks twijfel.

Vanaf najaar 1999 getuigde een gestage stroom berichten van de inburgering van Máxima. Uit een onlangs gepubliceerd dagboek van de in New York woonachtige lerares Hanny Veenendaal, bleek dat Máxima al in september 1999 haar eerste les Nederlands volgde. Tijdens de millenniumwisseling verbleef Máxima met Willem-Alexander en zijn familie in India - een vroege aanwijzing voor koninklijke goedkeuring.

De lessen Nederlands in New York stopten toen Máxima in maart 2000 naar Brussel verhuisde, van waaruit zij makkelijk naar Den Haag kan pendelen. Zij volgde een stoomcursus Nederlands bij het instituut Insead in Fontainebleau, waar op dat moment ook prins Constantijn studeerde. Eerder al bleek hoogleraar Halberstadt op goede voet met Máxima te staan. Zijn bijdrage aan haar inburgering voltrok zich mede in een Amsterdams café. Premier Kok vertelde in Haagse camouflagetaal op de hoogte te zijn van voorbereidingen voor een langer verblijf van de betreffende mevrouw in Nederland.

Het voorbije jaar werd Máxima op veel plaatsen gesignaleerd. Op een boot in de Amsterdamse grachten tijdens Koninginnedag, op bijeenkomsten van haar werk voor de Deutsche Bank in Brussel, met Willem-Alexander op feesten en met de jaarwisseling tijdens een vakantie in Argentinië.

Uit een afgedwongen gesprekje met tv-maker Willibrord Fréquin bleek hoe goed haar Nederlands inmiddels is. Zij bleef herhalen: 'Ik mag niks zeggen.'

Voordat Willem-Alexander en Máxima zelf zover zijn, wachten hen nog enkele andere bruiloften. Prins Constantijn trouwt in Den Haag met een ministersdochter van onbesproken komaf, Laurentine Brinkhorst. Als datum voor het huwelijk kozen zij 17 mei, de verjaardag van Máxima. Alexanders goede vriend Hugo Loudon trouwt al op 10 februari. De vaderlandse uitdrukking 'van een huwelijk komt een huwelijk' zal Máxima tijdens haar inburgering vast vaak ter ore zijn gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden