Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Inburgering: het kabinet draagt een idee ten grave

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Koolmees. Beeld ANP - Jerry Lampen

Goedemiddag,

Het nieuwe inburgeringsbeleid van minister Koolmees is meer dan gewoon een plan. Hier draagt het kabinet de idee van de oneindige zelfredzaamheid ten grave.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen. Regel het heel eenvoudig hier

GESPREK VAN DE DAG
Een stap terug met de inburgering

Plannen genoeg op het Binnenhof, maar het gebeurt niet iedere dag dat een kabinet een hele gedachte naar de prullenbak verwijst. Vandaag gebeurt dat wel met het inburgeringsbeleid. Dat stond de afgelopen vijf jaar in het teken van zelfredzaamheid en marktwerking. Op last van de kabinetten Rutte I en II werden nieuwkomers in 2013 zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Voor het organiseren van de scholing werd vertrouwd op de markt, waar commerciële bureaus onder druk van concurrentie het beste in elkaar naar boven zouden halen.

Dat werkt niet, weten we inmiddels. Slechts eenderde van de inburgeraars haalt de examens binnen de gestelde termijn van drie jaar, rapporteerde de Algemene Rekenkamer. Onder het vorige beleid, toen gemeenten de touwtjes nog in handen hadden, slaagde nog 80 procent. Ook het taalniveau daalde drastisch: slechts twee procent van de nieuwkomers gaat op voor een hoger taalniveau dat aansluit bij de hogeschool of universiteit. Eerder was dit nog 26 procent.

Zelfredzaamheid blijkt in dit geval een hol begrip. Mag van mensen die de taal niet spreken en het land niet kennen, worden verwacht dat zij zelf hun inburgering regelen inclusief de financiering? En dat dan ook nog op een markt die overspoeld is door een brij van aanbieders van zeer wisselende kwaliteit? Berucht zijn de verhalen over ‘beunhazen’ die inburgeraars lokken met mooie welkomstcadeaus en hun klassen zo vol mogelijk proppen teneinde er zo veel mogelijk winst uit te halen.

Vandaar dat het kabinet nu de principiële stap terug zet. De gemeenten komen terug in beeld. En nu nog veel nadrukkelijker dan voorheen. Zij krijgen het geld, moeten het inburgeringsplan opstellen en vervolgens de cursus regelen. De inburgeraar zelf wordt ontzorgd en kan zich weer gaan concentreren op de hoofdzaak: zo snel mogelijk inburgeren.

De politieke reacties zijn overwegend positief,  ook die van oppositiepartijen als GroenLinks en Denk

NIEUWS OP KOMST
Rutte bij Trump

Vanavond om acht uur Nederlandse tijd arriveert premier Rutte in Washington bij het Witte Huis. Een uur later staat hij weer buiten.

In de tussentijd zal hij proberen president Trump te overtuigen dat het voeren van handelsoorlogen meestal contraproductief is, dat het vastzetten van kinderen aan de grens ongewenst is en dat een internationaal front nodig is om de daders achter het neerhalen van vlucht MH17 voor de rechter te krijgen.

Voor de indruk die Rutte in eigen land achterlaat is het fotomoment zeker zo belangrijk. Tips over hoe om te gaan met Trumps onvoorspelbaarheid heeft Rutte niet gevraagd of gekregen, bezweert een adviseur van de premier. Aanwijzingen voor het doorstaan van de inmiddels beroemde handdruk evenmin. Is ook niet nodig, denkt oud-minister Jaap de Hoop Scheffer: 'Rutte heeft grote handen en is een stuk langer dan Trump. Hij kan dus een ferme handdruk geven.'

EN DAN DIT NOG
Minder gasschade


Omdat de gaskraan dicht gaat, hoeven er in Groningen aanzienlijk minder huizen versterkt te worden dan gedacht. Dat is het advies van de Mijnraad aan minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), die de aanbeveling overneemt.

Segers stuit op verzet

Regeringspartijen VVD, CDA en D66 verwerpen de suggestie van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om Turkije uit te sluiten van het belangrijkste artikel in het Navo-verdrag: een aanval op één is een aanval op allen.

Sommer op maandag

'Greenpeace wil helemaal geen zware industrie meer in Nederland. Geen onschuldige gedachte in een land waar nog altijd heel veel mensen in een fabriek werken. Straks kun je hier alleen nog achter een beeldscherm je brood verdienen. Dat is ernstig en dat zouden vooral de mensen zich moeten aantrekken die zeggen op te komen voor de lager opgeleiden.'
Aldus onze politiek commentator Martin Sommer

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze brief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.