Inburgeren moet van Kamer verbeteren

Minister Van Boxtel van Integratiebeleid moet met de gemeenten praten over een betere inburgering van allochtonen. Een ruime meederheid van de Tweede Kamer vindt dat Van Boxtel het er niet bij mag laten zitten nu blijkt dat de problemen rond de inburgering nog niet zijn opgelost....

Het eindniveau van de inburgeringscursussen is nog te laag en 20 procent van de cursisten stopt vroegtijdig, zei E. Vogelaar, projectleider van de Taskforce Inburgering, donderdag in de Volkskrant. Gemeenten weten door ingewikkelde regelgeving vaak niet wat er van ze wordt verwacht.

Minister Van Boxtel moet daarmee geen genoegen nemen, vinden CDA, VVD en PvdA. Bij de gemeenten moet hij erop aandringen serieus werk te maken van het probleem, vinden de partijen. De regie over de cursussen ligt in handen van de gemeenten.

Dat betekent volgens PvdA-Kamerlid J. Belinfante niet dat de minister zich aan zijn verantwoordelijkheid kan onttrekken. Van Boxtel moet verantwoording afleggen over het geld dat jaarlijks naar de cursussen gaat en dus ook over de kwaliteit van de inburgering.

VVD'er Rijpstra pleit voor een aparte taskforce per gemeente. Met een 'inburgervolgsysteem' houdt die bij hoever iemand is gevorderd en of iemand dreigt vroegtijdig af te haken. Op deze manier komt de verantwoordelijkheid pas echt geheel bij de gemeenten te liggen, aldus Rijpstra.

Het CDA wil dat nieuwkomers al tijdens hun inburgeringscursus beginnen met werken. Van Boxtel was daar eerder tegen. 'Ik begrijp niet waarom', aldus CDA-lid Verburg. 'Je vangt er een deel van de problemen mee op. Mensen zijn niet afhankelijk van een uitkering en kunnen op een natuurlijke manier integreren.'

De wet die de verplichte inburgering regelt, bestaat twee jaar. D66, de partij van Van Boxtel, vindt dat het te vroeg om het beleid te beoordelen. 'We hebben het dertig jaar laten sloffen, dus bouw je dat niet in drie jaar op', zegt Kamerlid Ravestein. Wel moet er volgens haar meer maatwerk komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden