Inbraakpreventie verplicht bij nieuwe woningen

Nieuwe woningen moeten verplicht worden voorzien van hang- en sluitwerk om boeven buiten de deur te houden. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting denkt dat de nieuwe maatregel voor eenvoudige woningtypen in de sociale sector een extra investering vergt van twee- tot vierhonderd gulden per woning. Dat betekent een huurverhoging van één tot twee gulden per maand. Wellicht kan dit bedrag worden terugverdiend met een lagere premie voor de inboedelverzekering, aldus Tommel.

Voor de verplichte sloten en klemmen moet het zogeheten Bouwbesluit worden aangepast. Het voorstel daartoe is inmiddels naar de Raad van State gestuurd.

Doorgaans is het eenvoudig een slot te kraken. Als aan de eisen van het kabinet is voldaan, doen dieven er zeker drie minuten over om binnen te komen.

Ouderenwachtlijst

groeit voor

verzorgingshuis

ANP

ZEIST

Het aantal ouderen dat wacht op een plaats in een verzorgingshuis, is de afgelopen jaren toegenomen. Ruim 35 duizend mensen staan nu op de wachtlijst, eind 1996 waren dat er nog 29 duizend. Het aantal urgente wachtenden, mensen die direct 24-uurs verzorging nodig hebben, steeg in ruim een jaar tijd met vierduizend naar negentienduizend.

Uit een rapport van het bureau Heliview, dat in opdracht van de WoonZorg Federatie (WZF) is opgesteld, blijkt dat de gemiddelde wachttijd ook steeds langer wordt. Ouderen wachten gemiddeld negenenhalve maand op een woning in een bejaardenhuis. De WZF vindt drie maanden wachten acceptabel.

De organisatie vindt dat er enkele duizenden plaatsen extra bij moeten komen en zal hierover gaan overleggen met staatssecretaris Terpstra van Welzijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden