Inbraakgolf in Europese musea

Niet alleen in Zuid-Afrika wordt er gejaagd op neushoornhoorn. Ook in Europa, want daar hebben internationale misdaadsyndicaten het voorzien op hoorns in musea en andere educatieve instellingen. Er is sprake van een ware inbraakgolf. In de periode augustus 2009-december 2011 zijn er zeker 46 gevallen van diefstal bekend. Veel van deze diefstallen worden gekoppeld aan de 'Rathkeale Rovers', een Ierse bende die ook betrokken is bij andere vormen van misdaad zoals heling, berovingen, witwaspraktijken en drugssmokkel.

Aangeboden door WNF
null Beeld

Van de muur geslagen
In augustus 2011 werd er in Nederland toegeslagen. Inbrekers sloegen de voordeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam aan diggelen en klommen met een ladder naar de hoog in het trappenhuis hangende neushoornkop. Deze werd met een hamer van de muur geslagen en kwam een verdieping lager in de entreehal terecht. Daar werd de polyester kop van zijn twee hoorns ontdaan. Hoewel het alarmsysteem van het museum onmiddellijk af ging, trof de politie de daders niet meer aan.

Groene hoorns
De kop van de witte neushoorn is sinds 1992 in bezit van het museum. De polyester replica met echte hoorns was door de douane in de Rotterdamse haven in beslag genomen. Hoewel het museum wist dat er een georganiseerde bende actief is om neushoornhoorns uit musea te stelen, heeft het bewust gekozen om de kop in de publieksruimte te laten hangen. De neushoornkop is een mooi tentoonstellingsobject, een 'publiekslieveling', die in museumlessen en speurtochten een belangrijke rol speelt. Bij plaatsing in depot - geen garantie dat geen diefstal zou plaatsvinden - zou het publiek dat moeten missen. Inmiddels is de neushoorn weer voorzien van hoorns. Groengespoten, zodat duidelijk is dat het hier om nephoorns gaat.

Bekijk hier de aflevering van 'Dossier: Wildlife Crime'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden