Inauguratie Obama: 'We moeten nù handelen, in naam van de vooruitgang'

Vandaag werd Barack Obama voor de tweede keer ingezworen als president van de Verenigde Staten. Volkskrant.nl volgde de ceremonie live. Lees hier ons verslag terug van minuut tot minuut.

Beyoncé zingt het Amerikaanse volkslied aan het eind van de inauguratie van Obama. Beeld afp

Barack Obama is nu ook officieel begonnen aan zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Voor het Capitool in Washington legde hij de eed af en sprak hij zijn inaugurele rede uit. Daarin benadrukte Obama dat de Amerikanen als collectief de uitdagingen van de toekomst aan moeten gaan. In nauwelijks verhulde taal riep hij de politici in Washington op om hun verdeeldheid opzij te schuiven en te handelen voor en namens het volk.

Delen van Obama's speech vormden een direct eerbetoon aan Martin Luther King, die vandaag in Amerika herdacht wordt met een nationale vrije dag. Obama stelde dat de idealen van King nog springlevend zijn, maar dat het aan het burgers en policiti is om te handelen in de geest van die idealen.

Obama benadrukte het gelijkheidsideaal, iets wat ook tot uiting kwam in de ceremonie. Het traditionele gebed werd voorgedragen door Myrlie Evers-Williams, de weduwe van de in 1963 vermoorde zwarte activist Medgar Evers; en het gedicht werd gepresenteerd door de homoseksuele dichter en 'hispanic', Richard Blanco. Ook in zijn speech riep Obama op tot gelijke behandeling van homoseksuelen, door bijvoorbeeld het huwelijk voor hen open te stellen.

21 januari 2013, 18:17

Hiermee is het liveverslag ten einde. Lees hier ons nieuwsbericht over de speech van Obama.

21 januari 2013, 17:59

Met een woordwolk (wordcloud) kunt u zien welke woorden het meest zijn gebruikt door Obama in zijn inauguratiespeech.

21 januari 2013, 17:54

Het Witte Huis twittert nog eens dat de speech van Obama deels een eerbetoon was aan Martin Luther King. Vandaag is het ook een nationale feestdag in Amerika ter nagedachtenis aan King.

21 januari 2013, 17:51

In het Capitool bespreken de gasten van de eretribune de ceremonie na. De Clintons staan in het centrum van de aandacht. John Kerry, beoogd opvolger van Hillary als minister van Buitenlandse Zaken, komt ook even een praatje met ze maken.

21 januari 2013, 17:47

Veel reacties op de speech van Obama op Twitter. 'Obama's inaugural speech links America's constitutional values with his party's vision - uncompromising', is het commentaar van Mark Mardell van de BBC.

21 januari 2013, 17:43

Obama signeert nu eerst nog documenten waarmee hij kandidaten voor zijn vernieuwde kabinet voordraagt, zoals John Kerry voor de post van minister van Buitenlandse Zaken.

Obama zwaait naar het publiek nadat hij de eed heeft afgelegd. Beeld reuters

21 januari 2013, 17:35

Obama zal straks een deel van de route naar het Witte Huis te voet afleggen. Eerst volgt een lunch met de leiders van het Congres.

Meer details over de ceremonie komen nu naar buiten: Michelle Obama droeg een jurk van ontwerper Thom Browne, bijvoorbeeld.

21 januari 2013, 17:31

De Amerikaanse zangeres Beyoncé mocht zojuist het volkslied ten gehore brengen. Ze kreeg een luid applaus.

Obama verlaat nu met zijn familie het podium. Hij moet door een haag van mensen die hem allemaal proberen te feliciteren. 'Congratulations Mr. President' en 'Well done', klinkt het.

Obama begroet zangeres Beyoncé. Beeld afp

21 januari 2013, 17:27

Blanco is de eerste openlijk homoseksuele dichter die het inaugurele gedicht mag voorlezen. Ook is hij de eerste 'hispanic' die hiervoor is uitgekozen. Lees hier de tekst van het gedicht.

21 januari 2013, 17:24

Hier een link naar de volledige speech van Obama.

21 januari 2013, 17:18

Kelly Clarkson, ooit winnaar bij de Amerikaanse versie van Idols, zong het lied My Country Tis of Thee. Het traditionele gedicht wordt uitgesproken door Richard Blanco.

21 januari 2013, 17:11

Laten we de roep van de toekomst volgen en het licht van de vrijheid een onzekere tijd in dragen, zo besluit Obama. Hij wordt toegejuicht door het publiek.

Obama's toespraak was vol met termen als 'wij, het volk', waarmee hij zich opwierp als een president van alle Amerikanen. Hij sprak ook de Democraten en de Republikeinen aan, om niet te verzanden in een partijstrijd, maar om te handelen voor toekomstige generaties.

Veel mensen zijn op de inauguratie van Obama afgekomen. Beeld afp

21 januari 2013, 17:07

Obama stelt dat 'onze reis niet afgelopen is', totdat illegale immigranten geholpen worden, de rijen voor het stemlokaal verleden tijd zijn en er meer mogelijkheden zijn voor slimme studenten. Ook roept Obama op tot de gelijke behandeling van vrouwen op het werk en tot het opstellen van het huwelijk voor mensen van het zelfde geslacht.

'Vooruitgang noopt ons om nu te handelen. We kunnen niet niet wachten. We kunnen doen of jij-bakken doorgaat voor een redelijk debat, maar we moeten nu handelen om de toekomst van onze generaties zeker te stellen.'

Dit is een duidelijke hint van Obama aan de Democraten en de Republikeinen in het Congres, die hopeloos verdeeld zijn.

21 januari 2013, 17:01

Obama: 'Wij geloven nog steeds dat alle problemen mondiale problemen zijn. We zullen klimaatverandering aanpakken', aldus Obama.

We geloven niet meer dat een constante oorlog nodig is, aldus Obama. 'We moeten onze problemen met andere landen op een vreedzame manier oplossen.' Obama zegt de 'globale democratie' te steunen, 'in naam van mensen die verlangen naar vrijheid'.

'We moeten een bron van hoop zijn voor de armen', aldus Obama. 'Wij, het volk, verklaren dat het geloof dat iedereen gelijk is, nog steeds onze ster is die we volgen.'

Beeld afp

21 januari 2013, 16:53

Obama is begonnen aan zijn speech. Eerst citeert hij de Amerikaanse grondwet door te wijzen op het geloof dat alle Amerikanen bindt, het geloof dat 'alle mensen gelijk geschapen zijn'. Maar dat geloof moet ook uitgevoerd worden, aldus Obama.

We moeten 'als één volk, één natie' de problemen aanpakken, stelt Obama.

21 januari 2013, 16:51

Obama heeft de eed afgelegd! De eed werd afgenomen door de voorzitter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, John Robberts. Vier jaar geleden ging dit nog fout. De eedaflegging wordt gevolgd door kanonschoten.

De Obama's in gebed. Beeld getty

21 januari 2013, 16:49

De Amerikaanse zanger James Taylor zingt nu het lied America the Beautiful.

'O beautiful for spacious skies,
For amber waves of grain,
For purple mountain majesties
Above the fruited plain!
America! America!
God shed his grace on thee
And crown thy good with brotherhood
From sea to shining sea!'

21 januari 2013, 16:46

Vicepresident Joe Biden legt nu de eed af. Hij krijgt luid applaus van het publiek. Vervolgens speelt het orkest weer.

21 januari 2013, 16:44

Het Brooklyn Tabernacle Choir zingt de Battle Hymn of the Republic (Het strijdlied van de Republiek). Obama glimlacht terwijl hij naar het koor luistert.

21 januari 2013, 16:40

Paul Ryan, de voormalige running mate van Mitt Romney, feliciteert Obama op Facebook. 'The president and I were political opponents. We had strong disagreements over the direction of the country—as we still do now. But today, we put those disagreements aside. Today, we remember what we share in common.'

21 januari 2013, 16:36

Obama heeft ook de ogen gesloten. Evers-Williams leest voor: 'Laat de visie van diegenen die voor ons kwamen ons nog steeds inspireren. Hun leven is niet voor niets geweest.'

Ze roept Obama op om 'moedig te blijven in tijden van tegenstand en gevaar'. 'Ga door met ons te leiden door zelf het goede voorbeeld te geven.'

Als Evers-Williams klaar is roept Obama luid: 'Amen'.

Obama luistert aan het begin van de ceremonie. Beeld afp

21 januari 2013, 16:33

Het traditionele gebed voor de aankomende president wordt nu uitgesproken door Myrlie Evers-Williams, de weduwe van de in 1963 vermoorde zwarte activist Medgar Evers. Het is de eerste keer dat het gebed niet door een dominee wordt uitgesproken, en Evers-Williams is ook de eerste vrouw die op het inauguratiepodium voor de president bidt.

21 januari 2013, 16:29

De voorzitter van de inauguratiecommissie is nu aan het woord. Hij benadrukt het belang van de ceremonie. 'Amerika richt zich altijd op als het nodig is', zo zegt hij. 'Het is het perfecte moment om ons geloof in Amerika te vernieuwen'.

21 januari 2013, 16:20

Obama loopt nu het Capitool uit! Er staan honderduizenden mensen op The Mall - het gebied tussen het Capitool en Lincoln Memorial. 'Obama, Obama, Obama', scandeert het publiek. De marsmuziek van het orkest breekt weer in.

Beeld afp

21 januari 2013, 16:18

Vicepresident Joe Biden is ook binnen. Alle entrees worden begeleid met orkestmuziek. De Democraten Nancy Pelosi and Harry Reid volgen hem naar de eretribune.

De aankomst van vicepresident Joe Biden. Beeld getty

21 januari 2013, 16:16

Er is ook een Twitteraccount voor de inauguratie: @obamainaugural; een veelgebruikte hashtag is #inaug2013.

21 januari 2013, 16:12

De dochters van Obama, Malia en Sasha, zijn ook aangekomen.

21 januari 2013, 16:05

Obama is zojuist aangekomen bij het Capitool. Gisteren legde Obama al de eed af in het Witte Huis. Dat omdat de Amerikaanse president volgens de wet al op 20 januari zijn termijn moet beginnen. Omdat 20 januari dit jaar op een zondag viel werd besloten de ceremonie een dag te verschuiven.

21 januari 2013, 16:03

De ceremonie vindt plaats voor het Capitool, waar de Amerikaanse Senaat en het Congres bijeenkomen. Er worden tussen de 500.00 en 800.000 mensen verwacht.

21 januari 2013, 16:00

Op dit moment komen de eregasten binnen. Zojuist maakten oud-president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary, nu nog minister van Buitenlandse Zaken, hun opwachting. Hiervoor werd oud-president Jimmy Carter aangekondigd.

Barack Obama legt vandaag rond 17.30 uur (Nederlandse tijd) voor de tweede keer de eed af voor zijn tweede en laatste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten.

Was de beëdiging gisteren in het Witte Huis een particuliere plechtigheid waarbij vooral familieleden aanwezig waren, vandaag worden ongeveer 600.000 mensen verwacht bij het Capitool, de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging.

Volgens de Amerikaanse grondwet wordt de president op 20 januari beëdigd. Valt die dag, zoals dit jaar, op zondag, dan legt hij twee keer de eed af. Na de ceremonie zal Obama een toespraak houden, waarin hij zijn plannen voor de komende 4 jaar zal toelichten. De eed wordt afgenomen door John Roberts, voorzitter van het hooggerechtshof.

Naar verwachting zal Obama in zijn toespraak de Republikeinen oproepen met hem samen te werken om de schuldencrisis op te lossen en het schuldenplafond tijdelijk te verhogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.