In Zuid-Limburg betekent een huis bouwen straks ook een huis slopen

AMSTERDAM - Particulieren en bedrijven die in Zuid-Limburg een huis willen bouwen, zullen er ook een moeten slopen. Op die manier wil de provincie de woningmarkt redden en 'spooksteden' tegengaan. De regio's Heerlen, Maastricht en Geleen kampen met sterk verouderde woningen, leegstand en een bevolking die naar verwachting de komende 17 jaar krimpt met 15 procent.


Het sloop-en-bouwplan moet 1 juli van kracht gaan. Volgende week stemmen de leden van Provinciale Staten erover, maar de meerderheid heeft zich al voorstander verklaard. In Zuid-Limburg worden nu al jaarlijks duizend woningen door nieuwe vervangen, maar dat zouden er volgens gedeputeerde Erik Koppe vijfduizend moeten zijn. Het gaat om woningen uit de jaren zestig en zeventig die niet meer aansluiten op de vraag in de markt.


Door de heffing van het Rijk hebben de woningcorporaties minder geld om te investeren. Om die reden trekt het provinciebestuur 20 miljoen euro uit voor een fonds om de sloop van huizen te stimuleren. Wie geen huis wil slopen, moet geld storten in dat fonds. In de acht gemeenten rond Heerlen (de regio Parkstad), waar de situatie het nijpendst is, moeten zo'n 20 duizend woningen uit de markt worden gehaald. In en rond Maastricht en Geleen moeten nog eens 20 duizend woningen verdwijnen die niet aan de huidige bouweisen voldoen.


Daarnaast investeert de provincie 10 miljoen voor het verbeteren van woningen in Zuid-Limburg. Dat moet middels duurzame renovatie; zo wil de provincie bijvoorbeeld daken grootschalig asbestvrij maken en voorzien van zonnepanelen.


Tegelijk met de toenemende leegstand van koopwoningen groeien de wachtlijsten voor huren in het middensegment. Het provinciebestuur probeert te bewerkstelligen dat woningcorporaties leegstaande panden aankopen en verhuren aan bijvoorbeeld militairen op de NAVO-basis in Brunssum, seizoensarbeiders en studenten uit de nabijgelegen universiteitsstad Aken. In september moeten de eerste huurwoningen beschikbaar komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden