In Zuid-Holland is paars niet meer vanzelfsprekend

Al drie jaar voordat het landelijk mode werd, had Zuid-Holland een paars college van Gedeputeerde Staten. Maar na de uitslag van woensdag is het niet zeker of VVD, PvdA en D66 samen doorgaan....

Van onze verslaggeefster

Aukje van Roessel

DEN HAAG

De VVD, tot nu toe de derde partij, is vanaf vandaag de grootste. Lijsttrekker T. Jansen ging woensdagavond op de schouders, sneed een taart aan, maar liet zich over de komende onderhandelingen minder uitbundig uit. Niet alleen omdat hij zijn grote, nieuwe fractie daarover wil peilen, maar ook om de optie open te houden het CDA weer in het college van Gedeputeerde Staten te halen. 'Zo breed mogelijke steun', daar wil de VVD op inzetten.

De PvdA weet zich door de al jarenlange samenwerking met de VVD in een goede positie om weer in het college te komen. Maar lijsttrekker J. Wolf had zich gistermorgen zijn uitgangspositie toch wel enigszins anders gedacht. Nu moet hij het voortouw laten aan de VVD.

Dat zo breed mogelijk moet wat hem betreft geen vier partijen-college worden. 'Dan is er geen oppositie meer en kunnen we het aantal vergaderingen van de provinciale staten wel terugbrengen tot twee', zo redeneert Wolf. Die overigens het liefst gewoon door zou gaan met paars.

Maar ja, D66 heeft wel erg verloren. En de liberale lijsttrekker Jansen ziet dat als een groot probleem. L. Blok van D66 weet dat maar al te goed. Toch, zo redeneert zij, heeft paars nog steeds een meerderheid in de provinciale staten. En waarom zou het CDA, dat toch ook fiks heeft verloren, wel beloond moeten worden met een plaats in het college en D66 niet.

Daarbij vergeet Blok gemakshalve dat het CDA wel groter is dan D66. Toch stelt CDA-lijsttrekker J. Heijkoop zich bescheiden op. Laat de VVD maar komen. Voor zo breed mogelijk, voelt hij wel. Dat alle vier grote partijen in het college zouden zitten, vindt hij - in tegenstelling tot de PvdA - geen probleem. 'Als we dan maar een globaal programma maken en ruimte laten voor discussie.'

D66 heeft bij de college-onderhandelingen in de komende tijd het meest te verliezen. Om toch mee te blijven doen, wil het dan nog wel eens helpen de winnaar te paaien met extra zetels in het college. Vier van de zeven, bijvoorbeeld, in de hoop dat de VVD toch met D66 door wil gaan.

De truc zal echter niet werken. De VVD is wel groot geworden. Maar vier afgevaardigden voor Gedeputeerde Staten leveren. Dat is te veel gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.