In zorg gaat burger meer zelf betalen

Het kabinet bezuinigt volgend jaar 2,3 miljard op de gezondheidszorg. Ruim de helft daarvan (1,3 miljard) komt direct voor rekening van de burger via hogere eigen bijdragen en minder vergoedingen van het ziekenfonds....

De minister benadrukt dat het ziekenfonds 'voor 96 procent' intact blijft. Apothekers (bonussen), verplegend personeel (loonmatiging), verpleeghuizen en de thuiszorg leveren samen 1 miljard in. Hoogervorst hoopt dat dit leidt tot efficiënter werken en daardoor betere zorg.

De minister acht de forse bezuiniging in de zorg onvermijdelijk omdat 'Nederland één van de duurste, misschien wel het duurste zorgstelsel in Europa heeft. Als we over tien jaar ook nog een goede gezondheidszorg willen, moeten we nu ingrijpen.'

Volwassen ziekenfondspatiënten (18 jaar en ouder) gaan vanaf 1 januari alle fysio- en oefentherapie zelf betalen, chronisch zieken alleen de eerste tien bezoeken. De vergoeding voor psychotherapie wordt beperkt tot dertig sessies (was negentig). De eerste IVF-behandeling komt straks voor eigen rekening, net als de pil voor vrouwen van 21 jaar en ouder. Verder verdwijnt de tandartszorg voor volwassenen uit het ziekenfondspakket en wordt taxivervoer voor patiënten niet langer vergoed.

Hoogervorst verwacht dat deze 'prikkels' het prijsbewustzijn van de burger versterken en daardoor de vraag naar zorg afremmen. 'Zorg is niet gratis, het is hartstikke duur.' Aanvullende verzekeringen om het 'gat' in het ziekenfonds af te dekken, zijn volgens de minister mogelijk. Het kabinet trekt volgend jaar 230 miljoen uit om de financiële gevolgen van de pakketverkleining voor de chronisch zieken en de laagste inkomens te verzachten.

De wachtlijsten zijn vrijwel allemaal tot acceptabele proporties teruggebracht, meent het kabinet. Voor de resterende knelpunten (radiotherapie, dotterbehandelingen) trekt het kabinet volgend jaar vijfhonderd miljoen uit. In totaal stijgen de netto zorguitgaven ondanks de bezuinigingen van 41,2 miljard (2004) naar 47,3 miljard in 2007. Naast de wachtlijsten dwingen de vergrijzing, het stijgende medicijngebruik en nieuwe technologieën tot extra investeringen.

In 2005 komt er een eigen risico van tweehonderd euro voor ziekenfondsverzekerden. Samen met de pakketverkleining vormt dit de opmaat tot de introductie van een geheel nieuw zorgstelsel in 2006. Ziekenfonds en particuliere polissen maken dan plaats voor één standaardverzekering voor iedereen. De uitvoering is in handen van private verzekeraars. Die moeten concurreren om de gunst van de cliënt en zullen scherp onderhandelen met ziekenhuizen en artsen over kwaliteit en prijs van de geboden zorg. Er komt een acceptatieplicht en een verbod op premieverschillen tussen 'gezond en ziek' om uitsluiting van mensen met een zwakke gezondheid te voorkomen.

Hoogervorst erkent dat de invoering van het nieuwe stelsel niet eenvoudig zal zijn. 'Er is geen garantie dat het lukt. Wat wij voorstellen is nog nergens in de wereld vertoond, maar na twintig jaar praten over een nieuwe zorgverzekering moeten we het eindelijk maar eens doen.' Een speciale zorgtoeslag moet voorkomen dat mensen een te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan medische hulp.

Het kabinet is bezorgd over de stagnatie van het aantal gezonde jaren dat een Nederlander leeft. We worden weliswaar steeds ouder maar die extra jaren gaan gepaard met veel medisch leed. 'Nederland zakt wat gezondheid betreft af naar de Europese middenmoot', concludeert Hoogervorst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden