In zes EPO-jaren nooit een etappe gewonnen

De geest van de razende dwerg, bijnaam voor onderzoeksrechter Patrick Keil, waart maandag door de rechtbank van Lille. Het is Keil die verantwoordelijk is voor het alleen al in omvang imposante dossier in de Festina-affaire, hét dopingschandaal in de wielersport....

Het is Keil die maandag niet aanwezig is in een gezelschap van drie rechters, 24 advocaten, vijftien getuigen en meer dan honderd journalisten in de rechtbank van Lille. Na meer dan twee jaar speurwerk - de Festina-affaire handelt over de Tour de France van 1998 - is uitgerekend Keil niet meer present bij de ontmaskering van de profwielersport als 'zuivere' en 'gezonde' bezigheid.

Een maand voor aanvang van het langverwachte Festina-proces is Keil overgeplaatst naar de rechtbank van het Zuid-Franse Carcassonne. Toch is hij maandag in Lille aanwezig. Hij is het die het aarzelende Franse OM ertoe heeft gebracht dat tijdens het proces ook een wielrenner als verdachte terecht staat.

Richard Virenque (30), kopman van de toenmalige Festina-ploeg, behoort maandag tot een van de tien aangeklaagden in deze dopingaffaire. De andere Tourrenners van 1998 zijn en blijven weliswaar 'verdacht' - behalve Virenque en Pascal Hervé hebben allen dopinggebruik toegegeven - maar niet in strafrechtelijke zin.

Het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen is sinds vorig jaar een strafbaar feit in Frankrijk. Op initiatief van de minister van Sport- en Jeugdzaken, Marie-José Buffet. Ook zij is maandag niet in Lille aanwezig terwijl haar geest - 'sport moet zuiver en eerlijk zijn en de jeugd moet gewaarschuwd worden voor valkuilen' - door de rechtszaal waart.

De Festina-affaire kwam daags voor de Tour de France van 1998 aan het rollen toen soigneur Willy Voet werd betrapt op het vervoer van vierhonderd ampullen EPO en andere dopingmiddelen. Zij die van de georganiseerde dopingaanpak van Festina wisten en daarin de hand hadden staan maandag voor de vice-president van de rechtbank van Lille, mr. Delegove.

Diens betonnen 'presidium-tafel' is volgebouwd met het dossier: achter tientallen roodgekafte mappen, alsook de twee tassen waarin indertijd de dopingmiddelen in de auto van Voet werden aangetroffen, schuilt mr. Delegove die zich - zo blijkt - enorm heeft verdiept in de wielercultuur. Meer specifiek in het dopingvraagstuk.

Van alle direct-betrokkenen bij de Festina-affaire ontbreekt maandag alleen ploegarts Rijckaert. De Belg - die altijd heeft gezegd dat EPO (leidt tot meer aanmaak van rode bloedlichaampjes en dus tot meer zuurstofopname) juist in het belang is van de gezondheid van profwielrenners - lijdt aan kanker en is niet in staat te getuigen. De rechtbank besluit maandag Rijckaerts betrokkenheid bij het dopingnetwerk van Festina los te koppelen van deze rechtszaak.

Van de tien 'officiële' verdachten is ook ONCE-ploegarts Terados (ziek) afwezig. Behalve Voet, Roussel, Rijckaert en Virenque staan ex-Festina-verzorger Dalibot, het apothekers-echtpaar Paranier (dorpsgenoten van Willy Voet in het Franse plaatsje Veynes), de Belgische soigneur Jeff D'Hont (van de wielerploeg Française des Jeux) en Festina-manager Joël Chabiron terecht.

Mr. Delegove geeft maandag aan dat het hem te doen is om het blootleggen van de 'dopingcultuur' binnen de professionele wielersport. Hij maakt er bij zijn vraagstelling voorts geen geheim van dat de 'educatieve waarde' van dit proces een grote rol speelt: de jeugd moet weten dat ook zonder vals spel topsport kan worden bedreven.

Dat bij Festina vals spel werd gespeeld wordt maandag door Voet en Roussel mede toegeschreven aan de 'Nederlandse' inbreng binnen die ploeg: Festina, officieel een Spaanse ploeg, ontstond in 1993 uit een 'fusie' van het Franse RMO en het Nederlandse PDM (ploegleider Gisbers, met renners als Rooks en Van Poppel én ploegarts Rijckaert).

Voet en Roussel, in koor: 'Wij pleiten onze eigen verantwoordelijkheid niet vrij. We zijn fout geweest.' Voet, aansluitend: 'Zes jaar EPO-gebruik heeft Festina nooit een Tourzege opgeleverd. In 1997 waren we er dichtbij. Maar alleen maar omdat andere ploegen, die in nog hogere hoeveelheden EPO gebruikten, fors moesten teruggaan omdat er door de UCI (wereldwielren-organisatie) een limiet-hematocietwaarde van 50 was ingesteld.

'Wij zaten altijd, dankzij dokter Rijckaert op 52-54. Andere ploegen zaten op 60!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden