'In werkelijkheid spuwen ze op de graven van Julie en Melissa' België reageert woest op vertrek rechter

Gino Russo, de vader van het vermoorde Belgische meisje Melissa, sprak gisteren in het Brusselse Paleis van Justitie, met kille verachting over het Hof van Cassatie....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Russo zag lijkbleek toen hij de zaal verliet, waar het Hof van Cassatie kort tevoren had besloten om de bevlogen onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte uit Neufchâteau de zaak-Dutroux te ontnemen. Argument van het Hof: Connerotte heeft een 'schijn van partijdigheid' gewekt door zijn aanwezigheid tijdens een 'spaghetti-benefiet' ter dekking van de proceskosten van de ouders van de ontvoerde (maar bevrijde) meisjes Laetitia Delhez en Sabine Dardenne.

'De onpartijdigheid van de rechter is een fundamentele regel', zo oordeelde het Hof gisteren. 'De onderzoeksrechter houdt nooit op rechter te zijn, die geen schijn van partijdigheid mag wekken bij de (proces)partijen of bij de publieke opinie.'

Slechts een minderheid van het toegestroomde publiek bij het Brusselse Paleis van Justitie werd maandag luidruchtig. De meesten van de enkele honderden sympathisanten deden er het zwijgen toe. Anderen spraken uit hun hart. Een oudere man: 'Het is een schandaal. Ik wil nooit van m'n leven meer Belg genoemd worden.' Een vrouw: 'Hier is een revolutie nodig.'

Pol Marchal, vader van het vermoorde meisje An, noemde het arrest van het Hof van Cassatie 'een politieke beslissing'. Het Hof heeft volgens hem zitten schipperen: Connerotte weg, maar het onderzoek blijft in handen van het inmiddels befaamde parket van Neufchâteau.

Marchal begrijpt niet waarom 'het team verder mag spelen, terwijl de trainer is ontslagen'. Marchal steunde Connerotte, omdat deze onderzoeksrechter 'interesse voor de slachtoffers' heeft getoond. Bovendien beschouwt hij Connnerotte als de man, die de zaak van de vermiste meisjes pas serieus heeft aangepakt.

De familieleden van de vermoorde meisjes hebben gistermiddag nog een gesprek gehad met de Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck. Na afloop verkondigden zij de hoop dat De Clerck het arrest van het Hof van Cassatie feitelijk ongedaan zal maken.

Bij de families heerst ernstige twijfel. 'De Clerck is een politicus. Laten we maar eens kijken wat zijn besluiten in werkelijkheid waard zijn.'

De manoeuvreerruimte van Stefaan De Clerck is beperkt. Zijn enige concrete toezegging - gesteund door premier Jean-Luc Dehaene - is dat in Neufchâteau twee onderzoeksrechters op de zaak-Dutroux worden gezet. Dehaene zei gisteren dat de hele zaak 'tot klaarheid' moet worden gebracht. Maar tevens pleit de premier ervoor de scheiding der machten de respecteren.

Louis Tobback, de voorzitter van de regeringspartij de SP (Socialistische Partij) heeft er moeite mee. Tobback: 'We kunnen niet anders in een rechtsstaat dan ons hierbij neerleggen.' Hij betreurt het 'gebrek aan creativiteit' van het Hof van Cassatie.

'Maar dat neemt de indruk niet weg dat het hier om een Salomonsoordeel gaat', zei Tobback. 'Het is de vraag of het iemand tevreden kan stellen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hier ten onrechte een strafschop werd gefloten tegen Connerotte. De man en de vrouw in de straat valt dit niet uit te leggen.'

Zijn Waalse partijvrienden delen zijn mening. De Parti Socialiste betreurt de uitsluiting van onderzoeksrechter Connerotte, van wie zij 'nooit onafhankelijkheid, onpartijdigheid en zelfverloochening in de zoektocht naar de waarheid in twijfel heeft getrokken'.

In zekere zin was de uitspraak van het Hof van Cassatie voorgekookt. Dit weekeinde had minister van Justitie De Clerck druk onderhandeld met 'Neufchâteau'. De weerslag ervan werd gisteren duidelijk: de Procureur des Konings Bourlet ontkende ten stelligste dat hij ontslag zou nemen als Connerotte de affaire-Dutroux zou worden afgenomen.

En Jean-Marc Connerotte las maandagmiddag in Neufchâteau geëmotioneerd een korte verklaring voor, waarin hij het volk maande rustig te blijven, omdat het onderzoek in 'zijn' zaak - de affaire-Dutroux - gegarandeerd doorgaat en niet in de doofpot terechtkomt.

Julien Pierre, de advocaat van Dutroux, had er gisteren na het arrest van het Hof van Cassatie maar één antwoord op: hulde voor Connerotte.

Pagina 4: Connerotte viel op door zijn efficiënte en alerte optreden Pagina 9: Commentaar Pagina 11: België in de ban van het 'spaghetti-incident'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden