In Warschau ruikt het al jaren naar homofobie

Wanneer de Poolse homo’s en lesbiennes vandaag onder het motto ‘hou van uw naaste’ door de straten van Warschau trekken, zullen ze zich opnieuw door het buitenland gesteund weten....

Jan Hunin

Net als de voorgaande jaren zullen politici uit een heleboel landen, waaronder Nederland, hun solidariteit met de Poolse homobeweging komen betuigen. Over de Poolse regering zullen die buitenlandse gasten wellicht weinig goeds te vertellen hebben. De Spaanse socialist Pedro Zerolo gaf een paar dagen geleden alvast een voorproefje van de kritiek die de gebroeders Kaczynski te wachten staat: ‘De Poolse regering gelooft niet in Europa, maar dat belet haar niet om geld van de Unie aan te nemen.’

Neen, geliefd is de Poolse regering niet bij de buitenlandse verdedigers van gelijke rechten voor homo’s.

Nu heeft die regering natuurlijk weinig moeite gedaan om zich geliefd te maken. Sinds de gebroeders Kaczynski twee jaar geleden aan de macht kwamen, ruikt het in Warschau namelijk naar homofobie.

Homofobe uitspraken liggen bij de regeringspartijen voor het oprapen, niet alleen bij de extreemrechtse Liga van Poolse Families, waar zero tolerantie ‘voor gedegenereerden en homoseksuelen’ gepredikt wordt, maar ook bij de meer bezadigde vertegenwoordigers van Recht en Gerechtigheid, de partij van de gebroeders Kaczynski.

‘Wanneer een homoseksueel anderen met zijn homoseksualiteit probeert te infecteren,’ zei Kazimierz Marcinkiewicz voor hij door Jaroslaw Kaczynski als eerste minister werd opgevolgd, ‘dan moet de staat ingrijpen.’

Hoe dat precies moet gebeuren had zijn partijgenoot Lech Kaczynski in 2005 al gedemonstreerd toen hij als burgemeester van Warschau een betoging voor gelijke rechten verbood. ‘Ik wil homo’s niet het recht ontnemen om normaal te functioneren, om hoogleraar, minister, schrijver of wetenschapper worden’, liet hij zich tijdens een recent bezoek aan Ierland ontglippen. ‘Ik ben niet van plan om mensen gedwongen te genezen en te veroordelen. Maar als we deze vorm van seksuele oriëntatie op grote schaal zouden promoten, dan zou de menselijke soort toch uitsterven?’

Voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg moet die argumentatie toch niet overtuigend genoeg geweest zijn, want onlangs noemde deze het betogingsverbod uit 2005 een inbreuk op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Eerder had het Europees Parlement Polen al van homofobie beschuldigd.

Veel hebben die buitenlandse interventies voorlopig niet uitgehaald. Woensdag diende vicepremier Roman Giertych zijn door Europa gewraakte wetsontwerp tegen ‘het propageren van homoseksualiteit’ in het onderwijs in. ‘Met onze wet willen we de dag tegen de homofobie vieren’, voegde Giertych er cynisch aan toe.

De vraag is alleen of die door de Poolse regering gepredikte campagne tegen de ‘promotie’ van homoseksualiteit veel zal uithalen.

Toegegeven: sinds de Kaczynski’s in Polen aan de macht zijn, heeft de homobeweging weinig reden tot feestvieren. Volgens een recent rapport van de Campagne tegen Homofobie vormen homo’s die uit de kast durven te komen nog altijd een kleine minderheid. Een groot deel van de Polen blijft homoseksualiteit nu eenmaal pervers (54 procent), zondig (49) of een ziekte (39) vinden. Maar daar tegenover staat dat 38 procent van de Polen homoseksualiteit een gelijkwaardige seksuele oriëntatie vindt en dat is een cijfer waarvan de homobeweging enkele jaren geleden alleen van kon dromen.

Waaraan dat ligt, valt niet moeilijk te raden. Met homoseksualiteit is het een beetje zoals met de Europese Unie. Hoe beter je ze leert kennen, hoe sympathieker je tegenover haar staat.

En als er één ding homoseksualiteit bespreekbaar heeft gemaakt, dan is het wel de politiek van de Poolse regering.

Het beste bewijs dat homofobie averechts werkt is waarschijnlijk de parade van vandaag. Toen die enkele jaren geleden voor het eerst georganiseerd werd, waren de deelnemers op één hand te tellen. Vandaag kan de betoging op ruime belangstelling rekenen, en dat niet alleen bij homo’s.

Met dank aan de Kaczynski’s!

Jan Hunin

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden