In VS zijn zelfs de mazelen politiek

Er is een uitbraak van mazelen in Amerika. Woensdag waren er 102 gevallen. Dat zijn er weleens meer geweest de afgelopen jaren. Maar de presidentsverkiezingen van 2016 komen eraan en dan wordt alles al gauw politiek, ook de mazelen.

Een 1-jarige meisje wordt ingeënt tegen de mazelen in de praktijk van een kinderarts in Northridge, Californië Beeld AP
Een 1-jarige meisje wordt ingeënt tegen de mazelen in de praktijk van een kinderarts in Northridge, CaliforniëBeeld AP

Het eerste ziektegeval deed zich voor in het Disneyland Resort in Californië. De ziekte heeft zich sindsdien uitgebreid naar veertien staten. Experts verwachten geen landelijke epidemie, omdat de overgrote meerderheid van de Amerikanen is ingeënt. Toch is het een politiek onderwerp geworden.

Het begon maandag met Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van New Jersey die zich overweegt kandidaat te stellen voor het presidentschap. Hij zei dat ouders een 'zekere mate aan keuzevrijheid' moeten hebben als het gaat om het vaccineren van hun kinderen. Deze opmerking werd gezien als een poging zijn kansen te vergroten bij conservatieve Republikeinen die een belangrijke rol spelen in de voorverkiezingen.

Christie nuanceerde later zijn opmerking door te laten weten dat 'er bij een ziekte als mazelen geen twijfel aan kan bestaan dat kinderen ingeënt behoren te worden'. Maar de Democraten roken hun kans. Hun beoogde topkandidaat Hillary Clinton twitterde maandagavond meteen: 'De wetenschap is duidelijk: De aarde is rond, de lucht is blauw en #vaccinswerken.'

Zij moet Christie's uitspraak hebben ervaren als een opening om het draaiboek voor de verkiezingen van 2012 tevoorschijn te halen. Schilder de Republikeinen af als rijkaards, die een moeizame relatie onderhouden met de moderne tijd en de wetenschap. Ze houden er antieke standpunten over abortus en andere vrouwenrechten op na en betwisten op het punt van inentingen en klimaatverandering algemeen geaccepteerde wetenschappelijke inzichten.

Een probleem voor deze strategie is dat Hillary en Bill Clinton zelf ook niet onbemiddeld zijn en zich graag mogen verplaatsen in privévliegtuigen van rijke donoren. Bovendien lijkt het Republikeinse establishment niet van plan voor de tweede maal in dezelfde val te lopen. Ze wil meer aandacht voor de ongelijkheid en inkomensstagnatie bij de middenklasse. Jeb Bush zei pas dat de afgelopen acht jaar goed zijn geweest voor de topverdieners, 'maar het is een verloren decennium voor de rest van Amerika'.

Achterlijke-dinosaurussenhokje

Ook inzake inentingen namen prominente Republikeinen dinsdag snel stelling tegen de vroege Democratische poging hen weer in het achterlijke-dinosaurussenhokje te duwen. 'Ik ben een grote fan van vaccinatie', zei Mitch McConnell, de leider van de Senaat, die zelf ooit een jaar in bed lag wegens polio. 'Alle kinderen moeten worden ingeënt', zei John Boehner, leider van het Huis van Afgevaardigden. Zelfs een enfant terrible als de rechts-radicale senator Ted Cruz uit Texas zei: 'Natuurlijk moeten kinderen worden gevaccineerd'.

De kwestie laat zich ook niet makkelijk terugbrengen tot een links-versus-rechtsvraagstuk. Sommige conservatieven verzetten zich tegen een door de overheid opgelegde inentingsplicht. De libertijn Rand Paul, een andere mogelijke Republikeinse kandidaat voor 2016, meent dat iedereen de vrijheid moet hebben zelf te beslissen over de meeste vaccins.

Er zijn echter ook progressieven, die tegen vaccinaties zijn. Ze wantrouwen de farmaceutische industrie en zien veel vaccins als 'gif' dat autisme en andere stoornissen kan veroorzaken bij kinderen. Hoewel dat laatste bestreden wordt door de wetenschap, had zelfs president Obama in 2008 als kandidaat nog zijn twijfels. Niet meer. 'Ent je kinderen in', zegt hij nu.

Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat Beeld afp
Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de SenaatBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden