In 'vreemdste oorlog' kan alles

De snelle opmars van de Amerikanen naar Bagdad, waarbij relatief weinig tegenstand werd ontmoet, roept de vraag op of zij in de val gelokt worden....

Uren later stonden Amerikaanse soldaten op de landingsbaan van Saddam International Airport, inmiddels Bagdad International. De psychologische klap kon niet groter. 'Te zijner tijd zal de luchthaven worden gebruikt voor operaties', aldus Vincent Brooks, woordvoerder op het hoofdkwartier van de coalitie in Qatar. Met een verrekijker kunnen de Irakezen straks zien hoe troepen en voorraden worden aangevoerd.

Zelfs de Britse defensieanalist John Keegan kan het niet meer bevatten. 'Dit is de vreemdste oorlog die ik ooit heb gezien', verzuchtte Sir John vrijdag op Sky News. 'Er zijn zoveel mysteries.'

Inderdaad, het zijn er een hoop. Van het povere verzet van Saddams 'elite-eenheden' en hun plotselinge verdwijning in het niets tot de vele cruciale bruggen in het zuiden die voorzien waren van boobytraps waarvan er niet een werd opgeblazen.

Is het een list om de Amerikanen naar de hoofdstad te lokken, alwaar hun de 'Moeder aller Verrassingen' te wachten staat? Of is Saddams leger wederom, net zoals in de eerste Golfoorlog, ontmaskerd als een incompetent zootje dat qua mentaliteit en krijgskunde geen partij is voor een moderne, razendsnelle en high-tech-tegenstander?

Als de Irakezen het de laatste dagen inderdaad serieus hebben willen opnemen tegen de Amerikanen, dan hebben ze flink geblunderd. Het Iraakse leger oogt thans als een strijdmacht die de tel kwijt is en waar de generaals geen controle meer over hebben. De 'Slag om Bagdad', als die er tenminste nog komt, zal leren wat de strategie van de laatste dagen precies is geweest.

Een van de intrigerendste vragen is wat er met de divisies van de Republikeinse Garde, elk zo'n acht- tot tienduizend man sterk, is gebeurd. Tot de overgave vrijdag van 2500 leden van de Bagdad-divisie, die volgens Central Command al was 'vernietigd', hadden zich slechts honderden militairen overgegeven. Ook ligt het slagveld niet bezaaid met lijken, tanks en pantserwagens.

Zelfs Central Command weet het niet. Brooks: 'De tijd zal het leren. We weten dat we schade hebben veroorzaakt. Sommigen zijn naar huis gegaan, sommigen hebben zich teruggetrokken. We hebben nog veel werk te doen.'

De Amerikanen maken nu hetzelfde mee als de Britten eerder bij Basra, toen de 51ste legerdivisie 'in het niets' opging. Een deel zit nu echter verschanst in Basra. De grote vraag is hoeveel soldaten van de divisies zich tijdig wisten terug te trekken in of rond Bagdad. Als dat een flink aantal is, kan dat de inname van de stad moeilijker maken.

Ook een bizar aspect is wat er met het reguliere leger, zo'n 350 duizend man sterk, is gebeurd. Tot nu toe hebben de Amerikanen en Britten slechts iets meer dan tienduizend Irakezen gevangen genomen.

De snelle opmars naar Bagdad en het lichte verzet van de Republikeinse Garde kan passen in de strategie van de Irakezen om de hoofdstad tot het strijdtoneel te maken.

'De vijand moet in Bagdad komen en dat zal haar graf worden', zei minister van Defensie Hamed Ahmad onlangs. Ook de Amerikaanse commandanten breken zich het hoofd of er de afgelopen twee dagen geen val is uitgezet door de Irakezen. Waarom zou Saddam zo'n ongelijke strijd opzoeken?

'We moeten voorbereid zijn op alles', aldus stafchef Richard Myers donderdag op een vraag of zijn soldaten naar Bagdad zijn gelokt. Brooks: 'We zullen er gauw achter komen. Al deze opties hebben we in onze planning opgenomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden