In vreemde handen

De onderhandeling vergden meer tijd dan verwacht, maar afgelopen weekeinde ging de kogel alsnog door de kerk; de Volkskrant en andere kwaliteitskranten die tot uitgeverij PCM behoren gaan over in buitenlandse handen....

Het resultaat is illustratief voor het karakter van de nieuwe eigenaar. Apax koopt het eigendom van 47,5 procent van de aandelen. Maar omdat men tevens de zeggenschap bedong over 5 procent aandelen van het personeel, verkrijgt Apax alsnog een meerderheid, en daarmee de zeggenschap over de onderneming. Een minimum aan financi inspanning levert een maximaal effect op. Voor een investeringsmaatschappij is dat een voortreffelijk resultaat.

Het doet de vraag rijzen of Apax zich de komende jaren in het uitgeefbeleid van PCM net zo'n scherp calculator zal betonen. Die kans lijkt groot. De nieuwe aandeelhouder is niet van plan achterover te leunen om van een afstand te bezien hoe het rendement op de investering groeit. Apax vaardigt twee van de vier commissarissen af. Een van hen volgt naar eigen zeggen al een cursus Nederlands om de producten van PCM beter te kunnen beoordelen. Intensieve bemoeienis met de feitelijke gang van zaken ligt dus in de rede.

De vraag die lezers van de Volkskrant vooral bezig houdt, luidt: heeft deze overgang invloed op het redactionele beleid? Wordt de krant gedwongen tot een commercire koers of zullen bezuinigingen de kwaliteit aantasten? Behalve beleggingsobject zijn kranten zoals de Volkskrant cultuurgoederen die een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Wie rendement boven alles stelt, kan in de verleiding komen nobeler doelen te offeren.

Vooralsnog lijkt er geen reden tot grote vrees. Apax geeft blijk van serieuze aandacht voor de Nederlandse kwaliteitspers. De stichtingen die de identiteit van de Volkskrant en Trouw bewaken, alsmede de stichting Democratie en Media (voorheen Stichting Het Parool) houden samen 47,5 procent van de aandelen in handen. Dat geeft ze een stevige vinger in de pap. Dankzij haar vele betrokken lezers is de Volkskrant al jaren een sterke, winstgevende krant. Zolang de krant voor de lezers van betekenis blijft, is er geen noodzaak de koers te veranderen.

Apax en PCM zijn geen partners voor het leven. Over een jaar of vier brengen de aandeelhouders PCM liefst naar de beurs. Of dat de Nederlandse kwaliteitspers ten goede komt, moet tegen die tijd nog maar eens worden bezien. In de afgelopen jaren verdwenen er meer fondsen van de beurs dan er bij kwamen. De discussie over de toekomst van de kranten is met de overname door Apax nog niet beslecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden