In vernieuwing wijk wordt komende twaalf jaar zeshonderd miljoen gestoken 'Bijlmer zal in 2007 helemaal clean zijn'

Wellicht is het symbolisch, maar deugen doet het in elk geval niet. De bewegwijzering aan het Ganzenhoefpad in de Bijlmermeer hangt op half elf....

PETER VAN DEN BERG

Van onze verslaggever

Peter van den Berg

AMSTERDAM

In de ambtswoning van burgemeester Patijn werden vrijdagavond de handtekeningen gezet voor de tweede fase voor de vernieuwing van de Bijlmermeer. Er wordt de komende twaalf jaar zeshonderd miljoen gulden in de wijk gepompt. De helft is afkomstig van de centrale stad, de andere helft van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. 'De wijk is jaren verslaafd geweest, gaat nu afkicken en is in het jaar 2007 helemaal clean', hoopt directeur A. Langeveld van het Centraal Fonds.

Na de flat Geinwijk gaat volgend jaar Gerenstein tegen de vlakte. In een later stadium komt het verloederde winkelcentrum Ganzenhoef aan de beurt. In het vrijgekomen gebied worden twaalfhonderd, voornamelijk laagbouwwoningen neergezet. Voor een deel koopwoningen, in prijs variërend van 160 duizend gulden tot drie ton. Doel daarvan is het 'sociale draagvlak in de wijk te stabiliseren', waardoor de Bijlmer niet langer als 'doorgangshuis' wordt ervaren.

R. Jansen, voorzitter van de deelraad Zuidoost, is zich ervan bewust dat er een lange adem nodig is voor verbetering van de Bijlmer, maar ziet niettemin nu al vorderingen. 'Jarenlang is hier niets gebeurd, nu hoor ik heimachines, drilboren en zie ik viaducten afgebroken worden. De effecten van de eerste fase zijn zichtbaar. Het geloof in de toekomst van deze wijk keert langzaam terug.'

Dat werd hoog tijd, want voor velen is de Bijlmer jarenlang een no-go-area geweest, behalve voor junks die de wijk terroriseerden. In de jaren tachtig liep de leegstand zelfs op tot 25 procent. Ook door de hoge kosten van het beheer, onder meer veroorzaakt door het enorme vandalisme, steeg het tekort van woningcorporatie Nieuw Amsterdam tot 130 miljoen gulden in 1992. Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken, werd de stuurgroep Vernieuwing Bijlmermeer opgericht. Doel was de tekorten van Nieuw Amsterdam sterk terug te brengen en tegelijk een integrale aanpak van de Bijlmermeer op te zetten.

Sloop van enkele nieuwbouwflats stond daarbij voorop. Verder wordt een deel van de Bijlmerdreef verlaagd tot 'maaiveldniveau'. Dat moet straks een soort Apollolaan van Zuidoost worden. 'Gewoon met winkels aan beide kanten', zegt Jansen.

Het vernieuwingsproces, waarvan nu de tweede fase ingaat, bestaat uit drie pijlers: ruimtelijke vernieuwing, sociale vernieuwing en vernieuwing van het beheer. De eerste fase werd begroot op ruim 250 miljoen gulden, de zeshonderd miljoen in de tweede fase is voor nieuwbouw en totale renovatie van de andere flats, waarvan een belangrijk deel in de verkoop gaat voor particulieren.

Staatssecretaris Kohnstamm van Binnenlandse Zaken ziet in de aanpak van de Bijlmer een concrete vertaling van het grote-stedenbeleid van het kabinet. 'Het gaat niet alleen om slopen en bouwen, maar ook om de sociale infrastructuur. De stedebouwkundige aanpak van de wijk is cruciaal voor de sociaal-economische vernieuwing. Daarom worden er ook tientallen miljoen gestoken in die sociaal-economische vernieuwing.'

De sociale vernieuwing moet leiden tot een betere scholing van de Bijlmermeerbewoners, vooral gericht op het beroepsonderwijs. De werkloosheid moet in de komende twaalf jaar worden teruggebracht van ruim 45 procent tot minder dan 30 procent. Daarvoor zou de gemeente Amsterdam tienduizend banen moeten scheppen.

'Er verandert in deze wijk op dit moment concreet een aantal dingen', zegt Jansen. 'Sinds het nieuwe stadion Amsterdam Arena in aanbouw is, wil iedereen zich hier vestigen. Het beeld ondergaat heel langzaam een verbetering. De Bijlmer wordt nooit een modelwijk, maar wel een gewone Amsterdamse buurt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden