Update
In verband met aanslag Berlijn opgepakte Tunesiër weer vrijgelaten
De 40-jarige Tunesiër die woensdag werd opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, is donderdag vrijgelaten. Dat meldt justitie in Duitsland. De man werd opgepakt omdat er informatie over hem in de telefoon van vermoedelijke dader Anis Amri zijn aangetroffen.
Justitie gaf donderdag een overzicht over de staat van het onderzoek rondom de aanslag. Daaruit is onder meer gebleken dat het wapen waarmee Amri in Milaan op politieagenten schoot die hem later doodden, hetzelfde kaliber heeft als het wapen waarmee de Poolse chauffeur van de vrachtwagen in Berlijn is gedood. Justitie onderzoekt nog of het ook daadwerkelijk om hetzelfde wapen gaat.
Het parket bevestigde daarnaast eerdere berichtgeving dat het automatische remsysteem van de vrachtwagen waarmee op de menigte werd ingereden, heeft voorkomen dat er nog meer doden vielen. Door het automatische remsysteem kwam de vrachtwagen 70 tot 80 meter na de eerste botsing tot stilstand. Uiteindelijk kwamen in Berlijn twaalf mensen om het leven. Bij de aanslag in Nice, waar eveneens een vrachtwagen op het publiek inreed, waren dat er tachtig.
Na de aanslag in Berlijn werd veel gespeculeerd over mogelijk ingrijpen door de Poolse chauffeur die oorspronkelijk op de vrachtwagen reed. Maar het onderzoeksteam vermoedt nu dat hij kort voor de terreurdaad door de dader in zijn hoofd is geschoten.
Tot slot meldde justitie dat het filmpje waarin Amri zich achter Islamitische Staat schaart, dat daags na de aanslag opdook, authentiek is.
Vreemde slalom
Na de aanslag begon de vermoedelijke dader Anis Amri aan een vlucht door Europa. Een gratis Vodafone-simkaartje, gevonden in zijn rugzak, leidt regelrecht naar Nederland. Naar het station van Nijmegen, om precies te zijn. De simkaarten werden daar en ook in Zwolle en Breda uitgedeeld tijdens een kerstactie van het telecombedrijf.
'Het is nog niet honderd procent zeker, maar wij gaan ervan uit dat Amri op 21 december rond halftwaalf 's morgens op station Nijmegen is geweest', aldus een woordvoerder van het OM tegen de Volkskrant.
De 24-jarige Tunesiër is op camerabeelden op het station te zien. Justitie onderzoekt de beelden nog, maar ze komen volgens het OM overeen met beelden die in Frankrijk van Amri zijn gemaakt met een beveiligingscamera.
Hoe Amri precies in Nederland is beland en via welke route hij het land weer verliet, is onduidelijk. In zijn vlucht na de aanslag in Berlijn maakte hij een vreemde slalom van de Duitse hoofdstad via Nederland en Frankrijk naar Italië. Daar werd hij vorige week in een voorstad van Milaan door twee Italiaanse politieagenten doodgeschoten.
Nieuwe vragen
De ongestoorde reis van terrorisme-verdachte Anis Amri door Nederland roept nieuwe vragen op in de Tweede Kamer. De oppositie vindt het niet geruststellend dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie pas is ingelicht toen het spoor al vier dagen naar Nederland wees.
Hoe werkt het?
Een veiligheidssysteem in de truck die vorige week is gebruikt bij een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn heeft vermoedelijk voorkomen dat er nog meer slachtoffers zijn gevallen. Dit zogenoemde AEBS (Advanced emergency braking system) constateerde dat er sprake was van een botsing en activeerde daarop automatisch de remmen van de truck. Die kwam hierdoor al na 70 meter tot stilstand.
AEBS bestaat uit sensors in de voorzijde van de trekker die continu de omgeving scannen. Als voor de truck een object wordt waargenomen en de snelheid zo hoog is dat een botsing onvermijdelijk is, activeert AEBS automatisch de remmen. AEBS is sinds november 2015 verplicht op alle Europese trucks, aldus een woordvoerder van truckfabrikant Scania.
Het is ingevoerd om kopstaartbotsingen te voorkomen, en heeft vermoedelijk in Berlijn het aantal slachtoffers weten te beperken. Bij de aanslag op de kerstmarkt kwamen twaalf mensen om het leven. De vrachtwagen die werd gebruikt tijdens de aanslag in Nice van afgelopen zomer, was van een ouder type en had geen AEBS.