In Utrecht weten ze hoe ze filterkoffie moeten zetten

Bij Koffie Leute richten ze zich vooral op filterkoffie, maar dan niet die grote potten van vroeger.

Broodnodig, Mariaplaats 49, Utrecht.

Wat koffie betreft is er in Utrecht genoeg te beleven. Een van de leukste plekken om het te drinken is Koffie Leute, aan de Westerkade. De espresso is er heerlijk, maar de jongens van Koffie Leute richten zich vooral op filterkoffie en dat maakt ze tamelijk uniek. In gespecialiseerde koffiebarren is vrijwel altijd ook filterkoffie te krijgen. Maar hier staat filter bovenaan de menukaart.

Hedendaagse filterkoffie heeft niets te maken met de grote glazen potten bruine vloeistof op warmhoudplaatjes die in Nederlandse cafés tot zeker in de jaren tachtig gangbaar waren, voordat espressoapparaten hun intrede deden. Niet alleen zijn tegenwoordig de bonen van een hogere kwaliteit, ook is er beter materiaal, zijn er verschillende zetmethoden in zwang en is er meer kennis van hoe je lekkere filterkoffie maakt.

Het verschil in smaak met de filterkoffie van vroeger: geen verbrande, assige, muffe smaak. Het verschil in smaak met espresso: geen bitterheid en een hogere viscositeit; filterkoffie is 'wateriger'. Dit komt omdat de oliën uit de koffieboon, kenmerkend voor espresso, in het papieren filter zijn achtergebleven. Koffie-olie is bitter en zorgt ook voor dat stroperige mondgevoel. Voor de gemiddelde Nederlander, die goede koffie associeert met bitterheid, is dit even wennen. Filterkoffie heeft soms de kleur van thee en is zachter en subtieler: er vallen oneindig veel smaken in te ontdekken.

Bij Koffie Leute wisselt het aanbod van filterkoffies maandelijks. Aan het einde van de maand is de keuze beperkt. Uit twee opties kies ik een Boliviaanse koffie die is gebrand bij de Engelse roaster Has Bean. Volgens de barista kun je er zelfs cola in proeven. Deze koffie bevat inderdaad geen spoortje bitterheid, hij is heerlijk zoet. Van de cola herken je een lichte tinteling op de tong.

Koffie Leute, Westerkade 30, Utrecht.

Lunchroom Broodnodig, met verschillende filialen in Utrecht, serveert goed belegd Scandinavisch brood. De koffie is een blend van de Amsterdamse branderij Bocca. De cappuccino is uitstekend gezet. De melk is niet te heet, heeft een goede structuur en de koffie is niet bitter. Ik ben positief verrast.

Iets verderop zit 30 ml, dat sinds kort zijn eigen bonen brandt. Voor een espresso wordt mij een Colombia aangeraden, maar eigenwijs kies ik voor de Tanzania, die hier als ristretto wordt gezet. Goede Afrikaanse koffies zijn smaakbommetjes in je mond. Bij deze proef je in eerste instantie citrusfruit, maar jammer genoeg overheerst de bitterheid. Niet alle smaken die erin zitten, komen er ook uit. Net als het meisje achter de bar denk ik dat deze bonen ietsje te donker zijn gebrand. Branden is een vak apart. Maar dat deze barista zich hiervan bewust is, pleit alleen maar vóór deze koffiezaak.

30 ml, Mariastraat 35, Utrecht.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden