In Utrecht valt de overlast achteraf eigenlijk wel mee

Negen jaar geleden kwamen er drugshostels in Utrecht. Omwonenden hebben er inmiddels vrede mee...

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

UTRECHT Het buurtprotest was groot toen de gemeente Utrecht in 2000 de zeven locaties bekend maakte voor de hostels – woonvoorzieningen voor dakloze verslaafden. Maar omdat deze locaties verspreid zijn over bijna alle wijken, konden de omwonenden niet aankomen met het argument dat hun buurt weer eens de klos was.

Het waren verhitte bewonersbijeenkomsten destijds. Nu, negen jaar later, hoor je nauwelijks nog klachten. Uit onderzoeken naar leefbaarheid en veiligheid rondom hostels die de gemeente geregeld uitvoert, blijkt dat er nauwelijks overlast is. Met de komst van de hostels zijn de criminaliteit en de overlast van verslaafden in het centrum sterk afgenomen. De omwonenden gaan naar verloop van tijd positiever denken over het hostel.

Maar dit ging niet vanzelf. De gemeente heeft veel met buurtbewoners gesproken. Zonder draagvlak in de buurt lukt het niet, was de gedachte. Zo zegde de gemeente toe dat de veiligheid voortdurend wordt gemeten. Bovendien kreeg elk hostel een zogeheten beheergroep, waarin omwonenden, het hostel, politie en GGD zitten. Deze beheergroepen spelen een grote rol bij de acceptatie van de verslaafde bewoners, bleek dit jaar uit onderzoek.

Wat ook naar voren kwam: voornamelijk bewoners die vooraf kritisch waren, namen zitting in de beheergroepen. Ook velen van hen werden in de loop van de tijd steeds positiever over de hostels.

Mede door deze inspanningen is het hostelproject in Utrecht een succes geworden, zeggen deskundigen. Daarbij speelt ook mee dat Utrecht eind jaren negentig een enorm probleem had met een grote groep verslaafden rondom Hoog Catharijne. Dat daaraan wat moest gebeuren, was de meeste inwoners duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden