nieuwsjihadisten

In Turkije veroordeelde Syriëgangers Reda N. en Oussama A. terug naar Nederland

Twee Nederlandse Syriëgangers die zich bij IS hadden aangesloten komen deze week terug naar Nederland. Reda N. (23) uit Leiden en Oussama A. (23) uit Utrecht zijn in mei van dit jaar in Turkije tot zes jaar cel veroordeeld wegen lidmaatschap van een terroristische organisatie. 

Een IS-schildering in Raqqa, de Syrische stad die door IS werd benoemd als hoofdstad van het kalifaat.Beeld Photo News

Ze zullen door de Marechaussee worden begeleid en bij aankomst op Schiphol op de Terroristische Afdeling (TA) worden ondergebracht. Dit schrijven de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

N. en A., die in Turkije in beroep zijn gegaan tegen hun straf, mogen de behandeling daarvan in vrijheid afwachten. Ook in Nederland. De terugkeer van de twee jihadisten werd vertraagd vanwege het uitblijven van Nederlandse reispapieren. Die hebben ze inmiddels gekregen, aldus de ministers in de Kamerbrief.

Berechting van de twee in Nederland zal moeilijk worden. Ze kunnen niet opnieuw voor hetzelfde strafbare feit, lidmaatschap van een terroristische organisatie, worden berecht. Maar volgens een woordvoerder van het Ministerie van Justitie staat de Turkse veroordeling hun arrestatie in Nederland en hun detentie op een TA niet in de weg. ‘Er is een internationaal arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd en in Nederland loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.’

Als dat onderzoek geen nieuwe feiten boven water krijgt, dan zullen ze niet lang kunnen worden vastgehouden. Het Openbaar Ministerie staat voor de lastige taak te bewijzen dat ze meer op hun kerfstok hebben dan alleen het lidmaatschap van een terreurbeweging, zeggen terrorismedeskundigen.

Ontsnappen

Mohamed N. de vader van Reda, is ervan overtuigd dat zijn zoon geen gruweldaden heeft begaan. ‘Hij wilde al snel uit het kalifaat ontsnappen. Hij heeft twee pogingen gedaan. De derde poging is gelukt’, zegt hij tegen de Volkskrant. Reda heeft volgens zijn vader op die vlucht een Tunesische jihadist, die gewond was geraakt, op zijn rug meegenomen en zich gemeld bij een ‘heropvoedingskamp voor IS’ers’ van het Vrije Syrische Leger aan de grens met Turkije.

Vanuit dat kamp is Reda, samen met Oussama en nog drie anderen, in oktober 2016 naar Turkije gevlucht.

Vader Mohamed heeft er vrede mee dat Reda, die in juni 2014 vanuit België naar Syrië is afgereisd, op de TA blijft tot het strafrechtelijk onderzoek is afgerond. ‘Als hij iets heeft misdaan, moet hij daarvoor boeten. Dat weet Reda ook’, zegt hij.

Toevallig heeft Mohamed afgelopen zondag, met een groepje andere familieleden van Syriëgangers, een bezoek gebracht aan de TA Vught. Ze kregen daar een rondleiding en de spelregels van het zware TA-regime werden aan hen uitgelegd. Hoe het verder met Reda en Oussama zal gaan als ze snel moeten worden vrijgelaten, is onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden