REPORTAGE

In Trumps Tower is alles Trump, behalve op de uriniors

Dinsdag zijn er voorverkiezingen in New York, de stad waar Donald Trump vandaan komt én die hij voor een flink deel bezit. Een kijkje in de Trump Tower.

De Trump Tower is een van de toegankelijkste gebouwen van Manhattan. Beeld Getty Images

Het gebouw heet Trump Tower en de man heet Donald Trump, maar toch is het raar om Donald Trump uit de Trump Tower te zien komen. Hyperrealisme: zo echt dat het niet echt meer lijkt. Daar komt hij, met zijn lange jas en zijn rode das, met zijn bruine tint en onwaarschijnlijke kapsel, uit een zijdeur van de wolkenkrabber op de 56ste Straat in Manhattan. Heel even wacht hij daar, midden op straat, een ogenblik gedesoriënteerd, alsof hij in een andere wereld is terechtgekomen.

En de mensen kijken hem aan, alsof hij uit een andere wereld is gekomen.

In zekere zin is dat zo. Er is een wereld met gaten in het asfalt en er is een wereld met vloeren van hard marmer. Trump komt uit de Trump Tower, een van de wonderlijkste wolkenkrabbers van New York. Zijn campagne is deze week thuisgekomen - dinsdag zijn hier de voorverkiezingen - in een stad waar zijn naam ook staat op de gevels van een Hotel, een Building en meerdere Parcs.

Hoofdkwartier

Zijn hoofdkwartier bevindt zich in Trump Tower, en helemaal boven, op de 66ste tot 68ste verdieping, bevindt zich ook zijn hoofdhuis. Het is een uniek maar enigszins schizofreen gebouw, dat begint met gestapelde kubussen en eindigt in scherpe vouwen, allemaal bedekt met het donkerbruine glas van foute zonnebrillen uit de jaren zeventig. Binnen is elk metalen oppervlak goudgekleurd, van de liften tot de trapleuningen en van de deurknoppen tot de lamphouders. De muren zijn van oranjeroze marmer, er is een waterval van 20 meter hoog en alles is hoekig, van de pilaren tot de prullenbakken.

Dat deze binnenkant überhaupt te zien is, is het resultaat van een typische Trump-deal met de stad New York: hij mocht het gebouw twintig verdiepingen hoger maken in ruil voor een openbare ruimte beneden. Daardoor is een van de exclusiefste wolkenkrabbers van New York tegelijk ook een van de toegankelijkste: er zijn niet veel gebouwen op Manhattan waar je voorbij de ingang een roltrap kunt nemen naar een dakterras op de vijfde en zesde verdieping.

Dus is het, zeker sinds Trump hier in dit atrium aankondigde president te willen worden, een komen en gaan van dagjesmensen, die één kop koffie lang in de harde oranjeroze nabijheid zitten van de man die misschien wel hun president gaat worden.

Beeld Getty Images
Donald Trump. Beeld AP

Parfum van Trump

Die nabijheid is onvermijdelijk. De grote hal herbergt Trump's Café, Trump's Bar, Trump's Icecream Parlor en Trump's Grill met Trump-hamburgers op het menu. In kleine tempelvormige vitrines liggen rompertjes en knuffelbeertjes van Trump Kids. Dochter Ivanka heeft haar eigen juwelenwinkel, en dan is beneden nog parfum van Trump te koop ('Success' of 'Empire'). Een van de weinige plekken waar de naam Trump niet te vinden is, is op de urinoirs.

Hier werken ook mensen: voor het merendeel zwart personeel dat niets mag zeggen over de grote baas, al zegt een van de koks in het restaurant dat hij wel 'een boekje open zou kunnen doen'. Buiten veegt Fernando Gonzales de ramen, een man van 62 die zegt dat Trump een goede baas is, maar niet zegt op wie hij gaat stemmen. 'Ik kan wel dit zeggen: ik stem op iemand die onze kinderen slimmer maakt. Onderwijs! Een land is als een tuin: je moet het water geven en geduld hebben.'

Onderwijs is geen speerpunt van Donald Trump, die desalniettemin aan kop gaat in de peilingen voor New York. Grote vraag is alleen met hoeveel voorsprong hij gaat winnen: als hij meer dan de helft van de stemmen haalt in alle districten zou hij alle gedelegeerden krijgen, die hij goed kan gebruiken om de nominatie in de wacht te slepen.

Beeld de Volkskrant

Di Caprio

Hier wonen ook mensen, onder wie de Portugese voetballer Christiano Ronaldo, die afgelopen najaar nog een van de appartementen kocht. Filmster Bruce Willis woonde er, en musicalman Andrew Lloyd Webber, en 'Baby Doc' Duvalier, de oud-dictator van Haïti, en Leonardo Di Caprio loopt er volgens een portier weleens naar binnen om vrienden te bezoeken.

Zij hebben een aparte ingang, waar toeristen worden geweerd. Sommige van de bewoners die hier naar buiten komen - een man met een hoedje en een veertje, een man met een petje van het MoMA-museum - lijken zich een beetje te schamen voor hun bovenbuurman, maar willen hooguit kwijt dat ze niet op hem zouden stemmen. Een ander, de kunsthandelaar Frédéric Bouin, is heel open en kan niet wachten tot Trump ook in de rest van Amerika de baas is. 'Het gaat de verkeerde kant op met dit land. Ik ben eind jaren zeventig uit Frankrijk gevlucht toen de socialist Mitterrand president dreigde te worden. Hier kan dat ook gebeuren.'

Buiten, op straat voor de zijingang, aarzelt Trump even. Maar dan roept iemand - 'Mister President!' - en weet hij het weer. Hij zwaait en stapt in de gereedstaande Chevrolet Suburban, zo'n dikke auto van de geheime dienst.

Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden