In totaal ruim 140.000 klachten over eindexamens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot nu toe ruim 140.000 klachten ontvangen over de eindexamens van dit jaar. Dat zijn er meer dan vorig jaar, maar weer minder dan de jaren daarvoor, aldus een woordvoerster vanmorgen op Radio 1.

Redactie
De eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren was dinsdagavond overbelast, na berichten dat het vwo-examen Frans van woensdag waarschijnlijk is uitgelekt op internet. Beeld anp
De eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren was dinsdagavond overbelast, na berichten dat het vwo-examen Frans van woensdag waarschijnlijk is uitgelekt op internet.Beeld anp

Verreweg de meeste klachten, ruim 20.000, kwamen binnen over het vwo-examen Nederlands. Ook over de havo-vakken Nederlands en Management & Organisatie werd relatief veel gemopperd: respectievelijk ruim 8.300 en bijna 9.000 klachten werd geregistreerd.

Behalve het debacle met het uitgelekte examen Frans - duizenden vwo-leerlingen moeten vandaag een andere versie van het examen maken, nadat iemand de originele opgaven dinsdagavond op internet had gezet - zijn de examens 'goed' verlopen volgens het LAKS. Andere grote incidenten deden zich niet voor.

Maar opmerkelijk klein leed is er altijd. Zo waren sommige leerlingen afgeleid door een overijverige surveillant die met een verrekijker de examinanten in de gaten hield. Bij een andere school zorgde een oefening van het leger op een nabij gelegen oefenterrein voor overlast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden