Update

In totaal 15 examens gestolen op Ibn Ghaldoun

Ook het vwo-examen wiskunde A blijkt te zijn gestolen op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Dat bevestigt de Onderwijsinspectie dinsdagmiddag. In totaal is nu de diefstal van 15 examens bekend. Vwo-leerlingen op Ibn Ghaldoun die wiskunde A volgden, moeten dat examen nu sowieso overdoen. Woensdag wordt bekendgemaakt of dat ook voor andere vwo-leerlingen in Nederland geldt.

Een bord op de gevel van de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Beeld anp

De Tweede Kamer luisterde dinsdagmiddag met open mond toe terwijl staatssecretaris Dekker de 13 gestolen examens opsomde: vmbo economie, havo aardrijkskunde, havo Arabisch, havo Frans, havo geschiedenis, havo Engels, havo maatschappijwetenschappen, havo wiskunde, havo Nederlands, havo natuurkunde, vwo management en organisatie, vwo biologie en vwo scheikunde.

Na onderzoek op de Ibn Ghaldounschool bleek dat deze examens bovengemiddeld zijn gemaakt. De leerlingen van de islamitische school moeten de bewuste examens opnieuw maken. Een aantal volgende week al, een ander deel mogelijk de week daarop.

Leerlingen op andere scholen moeten nog een dag in spanning zitten. Woensdag om 17 uur krijgen de scholieren van de Inspectie voor het Onderwijs te horen of hun afgelegde examens geldig zijn.

Dag langer
De verwachting is dat de diefstal geen gevolgen heeft voor andere scholen, maar morgenmiddag kan de inspectie pas echt duidelijkheid geven. De uiteindelijke cijfers volgen donderdag, voor vmbo-leerlingen betekent het dat zij een dag langer moeten wachten op de uitslag.

Staatssecretaris Sander Dekker sprak van een ingrijpende maatregel, die volgens hem goed te verdedigen is. 'De waarde van het diploma moet boven alle twijfel verheven zijn', stelde hij. Politie, justitie en de inspectie zetten alles op alles om uit te vinden wat er precies is gebeurd, zei hij.

Volgens Dekker zijn de examens door de politie aangetroffen tijdens huiszoekingen. Er zijn inmiddels drie leerlingen opgepakt in verband met de diefstal: twee 18-jarige havo-leerlingen en een 19-jarige vwo'er.

Volgens de staatssecretaris wordt het 'degenen die hierachter zitten zwaar aangerekend'. Hij sprak van een ernstige zaak, 'die vooral heel vervelend is voor al die leerlingen die keihard hun best hebben gedaan om hun examen te halen'.

'Heel erg sneu'
De school Ibn Ghaldoun vindt het 'heel erg sneu voor de kandidaten die niet betrokken waren bij het gebeuren', aldus bestuursvoorzitter Ayhan Tonca dinsdag. Hij was zelf nog niet op de hoogte van de beslissing van de Onderwijsinspectie. 'Als dit besluit is genomen, dan heb ik mij daar maar naar te schikken.'

Tonca weet niet of de school genoeg voorbereidingstijd heeft om de kandidaten hun examens opnieuw te laten maken in het tweede tijdvak (de officiële herkansingsperiode), dat volgende week al begint. Hij belooft er alles aan te doen om nog een diefstal te voorkomen.

'U kunt aannemen dat de examens niet in dezelfde kluis komen te liggen. We hebben sowieso alle veiligheidsmaatregelen aangescherpt.'
Of de geplande diploma-uitreiking op 4 juli gewoon door kan gaan, is ook nog niet bekend.

Scholierenorganisatie LAKS noemt het 'belangstigend' dat nog steeds 13 examens mogelijk landelijk ongeldig kunnen worden verklaard. 'We weten weer niks, we moeten weer afwachten,' zei voorzitter Remco Barendregt. Leerlingen van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten de gestolen examens sowieso opnieuw maken. Wie niet op die school zit maar wel een van de gestolen eindtoetsen heeft gemaakt, krijgt morgen (havo en vwo) of donderdag (vmbo'ers met economie) pas duidelijkheid. 'Op de havo gaat het onder meer om kernvakken die voor iedereen verplicht waren. Daar zit iedereen dus nog in onzekerheid.'

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het nieuws dat op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun 13 eindexamens zijn gestolen. 'Dit is de grootste examenfraude ooit. Een drama', stelde ChristenUnie-leider Arie Slob dinsdag.

Volgens PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing is 'het verschrikkelijk nieuws voor de leerlingen die hun examen over moeten doen en voor alle jongeren die nu in de rats zitten over wat er met hun examenuitslag gaat gebeuren'.

PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt dat de islamitische school zo snel mogelijk de deuren moet sluiten. Volgens Beertema wordt op het Ibn Ghaldoun 'fout op fout gestapeld en is de maat vol nu deze examenroof er ook nog eens bijkomt'. Staatssecretaris Dekker zei pas na het onderzoek te zullen kijken naar eventuele verdere maatregelen tegen de school.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in de Tweede Kamer. Beeld anp
Exterieur van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Drie leerlingen van de school werden eerder aangehouden voor diefstal van eindexamens Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden