In tirade van een uur valt geërgerde Trump opnieuw uit tegen 'oneerlijke' pers

'Ik zet de televisie aan, sla de kranten open en ik zie verhalen over chaos. Chaos, terwijl het precies het omgekeerde is! Deze regeringsploeg draait als een goed afgestelde machine, ook al kan ik niet mijn kabinet goedgekeurd krijgen.' Een geërgerde Donald Trump gebruikte donderdag een in grote haast belegde persconferentie om van zich af te slaan - de media droegen schuld, Obama had hem een 'puinhoop' overgedragen en met de Russen had hij helemaal niks te maken.

Donald Trump tijdens de persconferentie. Beeld EPA
Donald Trump tijdens de persconferentie.Beeld EPA

Eigenlijk was de bedoeling van de bijeenkomst in de East Wing van het Witte Huis slechts om een degelijke jurist, Alexander Acosta, voor te stellen als de nieuwe kandidaat-minister voor Werkgelegenheid. Maar Trump begon al snel aan een tirade waardoor de bijeenkomst een vol uur duurde.

Zijn eerste en voornaamste doelwit: de media, die hem door onthullingen over de banden tussen het Trump-team en Rusland in het defensief hebben gedrongen. Dat is voor Trump in zijn hele carrière al het moment geweest om hard terug te slaan. En dat was het ook nu. 'De pers is zo oneerlijk geworden dat we het Amerikaanse volk een geweldig slechte dienst bewijzen als we het daar niet over hebben. Een geweldig slechte dienst. We moeten het erover hebben. We moeten erachter zien te komen wat er aan de hand is want de pers vliegt eerlijk gezegd uit de bocht', zei Trump.

'Ongelofelijke vooruitgang'

Als concreet nadeel van de onthullingen noemde hij dat het nu voor hem moeilijker wordt om, samen met de Russische president Poetin, de Russisch-Amerikaanse betrekkingen te verbeteren. 'Poetin gaat er waarschijnlijk van uit dat hij nu geen deal meer met me kan sluiten, want politiek zou het niet populair zijn voor een politicus om een deal te sluiten.' Niemand van zijn team heeft herhaaldelijk met leden van de Russische inlichtingendiensten in contact gestaan, zo weersprak hij de bevindingen van The New York Times. Er is 'niemand waarvan ik dat weet', aldus Trump. Over zijn eigen Russische connecties zei hij kortweg: 'Ik heb niks met Rusland te maken'.

Dat hij zijn nationale veiligheidsadviseur de bons moest geven over diens contacten met de Russische ambassadeur, voorafgaand aan Trumps beëdiging tot president, had volgens de president niets te maken met het feit dat die contacten er waren, daar was niets mis mee. Het probleem was dat Flynn 'de vice-president (Mike Pence) niet de feiten heeft verteld. En daarna kon hij het zich niet meer herinneren. Dat was voor mij onacceptabel.' Trump liet ook nog weten dat hij in de eerste vier weken 'ongelofelijke vooruitgang' heeft geboekt: 'Ik denk niet dat er ooit een president is gekozen die in zo'n korte tijd heeft gedaan wat wij hebben gedaan.'

Trump komt met nieuw 'inreisverbod'
Het vooralsnog door rechters getorpedeerde inreisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden, wordt volgende week door een andere maatregel vervangen. Dit zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdag. Hij zei niet met wat voor maatregel hij komende week komt. Vorige week verloor zijn regering een rechtszaak over het inreisverbod. Een rechter bepaalde toen dat de Amerikaanse regering geen toegang mag weigeren aan reizigers uit zeven moslimlanden. Trump twitterde in een reactie op die uitspraak: ‘See you in court!’, wat werd gezien als een aankondiging van een hoger beroep bij het Hooggerechtshof. Daar lijkt hij nu van af te zien als er een vervangende wet komt. De rechter heeft in een reactie gezegd het nieuwe voorstel af te wachten.

Over welke chaos schrijven de media eigenlijk?

De geur van Watergate
De geur van Watergate begint zich steeds sterker op te dringen rond de Amerikaanse president Trump. Nog geen dag nadat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn moest aftreden wegens leugens over zijn contacten met de Russische ambassadeur, melden CNN en The New York Times nu dat meerdere mensen uit team-Trump tijdens de verkiezingscampagne regelmatig contact hadden met leden van de Russische geheime dienst.

Wie heeft hier de leiding?
Het vertrek van veiligheidsadviseur Michael Flynn onderstreept de wanorde in het Witte Huis tijdens de eerste weken van president Trump (+).

Waarom trok de vorige beoogde minister van Werkgelegenheid zich eigenlijk terug?
Puzder, die rijk is geworden dankzij laagbetaalde hamburgerbakkers bij de ketens Hardee's en Carl's Jr., verpersoonlijkt het laissez-faire-kapitalisme van klassieke Republikeinen. Maar dat strookt niet met de op de arbeidersklasse gerichte beloften die hij tijdens de campagne deed.

Orde in de chaos: Trump in een oogopslag
- Het kabinet-Trump is nog niet helemaal af, maar de eerste wisselingen hebben zich al voorgedaan. Bekijk de huidige stand van zaken in dit overzicht.
- Trump timmert stevig aan de weg. Bekijk hier wat hij tot dusver als president heeft gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden