In the Name of the Father, Escape from Alcatraz, The Sixth Sense, Snowpiercer

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Daniel Day-Lewis en Pete Postlethwait in In the Name of the Father. Beeld
Daniel Day-Lewis en Pete Postlethwait in In the Name of the Father.Beeld

In the Name of the Father (Jim Sheridan, 1993)
NPO 2, 23.20-1.29 uur.

The Guildford Four werden ze genoemd. Zogenaamd beruchte IRA-terroristen, beschuldigd van het plaatsen van verwoestende bommen in een aantal cafés in Guildford in 1974, en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. De vier (Gerry Conlon, Paul Hill, Carole Richardson en Paddy Armstrong) waren onschuldig, maar het duurde veertien jaar voordat hun vonnis herroepen werd. In 1989 kwamen ze vrij. Jim Sheridan baseerde zijn onderhoudende en aangrijpende drama In the Name of the Father op het boek dat Gerry Conlon (sterke rol van Daniel Day-Lewis) over zijn ervaringen schreef. Hij maakte er een fraai psychologisch kamerspel van. De film, goed voor zeven Oscarnominaties en een Gouden Beer in Berlijn, gaat ook in op Conlons moeizame verhouding met zijn vader (gespeeld door Pete Postlethwaite), met wie hij lange tijd een cel moest delen.

Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979)
RTL 7, 21.30-23.45 uur.

'Niemand is ooit ontsnapt uit Alcatraz en niemand zal er ooit uit ontsnappen.' Dat zegt een van de bewakers van de gevangenis in het begin van de klassieker Escape from Alcatraz tegen de door Clint Eastwood gespeelde gevangene Frank Morris. Don Siegel (1912-1991), die met de regie van de eerste Dirty Harry een stevige bijdrage leverde aan Eastwoods legendarische status, probeert vanaf de openingscène duidelijk te maken dat de ontsnappingspoging die de gevangene gaat wagen een bovenmenselijk doorzettingsvermogen vergt. Wanneer Morris ontdekt dat de muur rond het ventilatierooster in zijn cel poreus is, begint hij met een lepel voorzichtig in het beton te wroeten. Siegel toont zijn vakmanschap door van dat monnikenwerk een spannende thriller te maken.

The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999)
NPO 3, 22.00-23.45 uur.

'I see dead people', fluistert Haley Joel Osment in de vreemde, griezelige, verstilde gesprekken met Bruce Willis, die in deze moderne klassieker langzaam ontdekt wat dat betekent. De kijker kan zelf uitvogelen wat de kleur rood betekent die op gezette tijden door het opzettelijk grauwe kleurpalet breekt.

Snowpiercer (Bong Joon-ho, 2013)
Film1 Action, 20.30-22.30 uur.

Een mislukt klimaatexperiment heeft de aarde anno 2031 in een dodelijke ijstijd gestort. De overlevenden rijden rondjes in een eindeloos voortdenderende trein, waarin de samenleving in klassen is onderverdeeld. Onder leiding van opstandeling Curtis (Chris Evans) hoopt de onderklasse op revolutie. Wat lijkt op de premisse van pulpachtige sciencefiction wordt in deze verfilming van de Franse graphic novel Transperceneige serieus én luchtig uitgewerkt. De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho (Memories of Murder, The Host) werkt zijn voorliefde voor genrecocktails verder uit, in deze sciencefictionkomedie die werkt als bespiegeling op de zelfzuchtige aard van de mens, maar ook als rechttoe-rechtaan overlevingsthriller in Mad Max-achtig postapocalyptisch decor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden