In the Electric Mist, The Count of Monte Cristo, Commando

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Tommy Lee Jones in In the Electric Mist. Beeld .
Tommy Lee Jones in In the Electric Mist.Beeld .

In the Electric Mist (Bertrand Tavernier, 2009)
BBC 1, 00:45-02.35 uur.

In the Electric Mist begint met twee lijken, die kort achter elkaar opduiken in de moerasdelta. En dan is het aan politiedetective Robicheaux (Tommy Lee Jones) om de juiste verbanden te leggen. Wat nog knap lastig blijkt, ook voor de kijker. Deze in Louisiana gefilmde, magisch-realistische film noir werd in Amerika niet in de bioscoop uitgebracht, maar verscheen direct op dvd. De film, van Franse regieveteraan Bertrand Tavernier, had een beter lot verdiend. Alleen al vanwege de Amerikaanse sterrencast, met onder anderen een vermakelijke John Goodman als de gangsterbaas en filmproducent Baby, en Tommy Lee Jones in zijn standaardverschijning als extreem ad remme, zwartgallige, maar tegelijk doodgoede speurder op leeftijd. Jones voegt weinig toe aan al zijn eerdere, soortgelijke rollen, maar ook op de automatische piloot steekt de acteur ver uit boven het gemiddelde in het thrillergenre.

In the Electric Mist is opmerkelijk (en nodeloos) wijdlopig opgezet, met als meest onzinnige zijpad de continu opduikende geestverschijning van een in het moeras verdwaalde generaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die detective Robicheaux bijstaat met filosofisch advies. Toch blijft de meanderende, lome stijl van de Fransman Tavernier genietbaar, zeker wanneer de droogkomische, Coens-achtige humor doel treft.

The Count of Monte Cristo (Kevin Reynolds, 2002)
Veronica, 20.30-23.10 uur.

Het was even een nieuwe Hollywoodtraditie: de auteurs van klassieke romans noemen in de filmtitel. Bram Stokers Dracula, Mary Shelleys Frankenstein, en Alexandre Dumas' The Count of Monte Cristo. Regisseurs leken daarmee te suggereren dat hun film de echte, trouwe weergave is van het beroemde en vele malen verfilmde verhaal. Het lot van de held van Dumas, de arme Edmond Dantès, is bekend. Verraden door een man die zijn verloofde wil stelen, zit Edmond (hier gespeeld door James Caviezel) veertien jaar onschuldig opgesloten. Door een medegevangene wordt hij opgeleid tot zwaardvechter en geleerde, en hij bereidt zich voor op wraak. In deze versie is die mooi vormgegeven.

Commando (Mark L. Lester, 1985)
RTL 7, 20.30-22.15 uur.

Voor Schwarzeneggerfans geldt Commando als absolute topper. 'Arnie' maakte hem in zijn hoogtijdagen: een jaar eerder draaide hij The Terminator. In Commando speelt hij John Matrix, een ex-commando die door het lint gaat als zijn dochter (Alyssa Milano, toen 12 jaar) wordt ontvoerd. Dan valt het 'ex' weg en wordt hij weer de commando die hij ooit was. Getooid met messen, handgranaten, geweren, een raketwerper en camouflagestrepen en -kleding gaat-ie op oorlogspad. De doden vallen bij bosjes, zodat je bij de gerechtigheid die wordt gezocht vraagtekens kunt plaatsen. De body count telt volgens de triviapagina op de website IMDb 109 doden, van wie er 102 zijn toe te schrijven aan Schwarzeneggers personage.

Timecop (Peter Hyams, 1994)
RTL 7, 22.15-uur.

De meeste tijdreisfilms lijden aan een gebrek aan logica en consistentie. Dat geldt ook voor Timecop, waarin agent Jean-Claude Van Damme moet voorkomen dat criminelen uit de toekomst het verleden veranderen en daar, bijvoorbeeld, de voorouders van politieke tegenstanders vermoorden. Bij die ingrepen worden oorzaak en gevolg op een zodanige manier door elkaar gehaald dat iedereen de draad kwijt lijkt te raken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden