In Thailand blijkt de oppositie machtiger dan de regering

Steun van de meerder- heid van het volk telt in Thailand alleen in verkiezingstijd. Daarna nemen andere krachten het over.

De Thaise regering is terug in het moeras, nu het Constitutionele Hof de verkiezingen van februari ongeldig heeft verklaard. Nieuwe verkiezingen dan maar? De regering van premier Yingluck Shinawatra wil wel, maar de oppositie heeft al laten weten dat zij dat kan vergeten. En de oppositie blijkt in Thailand machtiger dan de regering.


De uitspraak van het Constitutionele Hof van vrijdag was geen verrassing. Het hof bewaakt de grondwet en die is geschreven door de oppositie, nadat militairen in 2006 oud-premier Thaksin Shinawatra uit het zadel hadden gewipt. De advocaten van de oppositie weten als geen ander waar in de grondwet de artikelen staan die kunnen worden gebruikt om ook Thaksins zus Yingluck het leven zuur te maken.


Het was het sluitstuk in de oppositiestrategie. Met een boycot en de belegering van kieslokalen had de oppositie eerst de verkiezingen verstoord, en daarna had zij haar advocatenteams naar voren geschoven om de regering juridisch te torpederen.


Yingluck is volslagen machteloos. Zij heeft de steun van de meerderheid van het volk, maar in Thailand telt die meerderheid alleen als er verkiezingen zijn. Daarna nemen andere krachten het over, nu onder leiding van stokebrand Suthep Thaugsuban. Hij bezette delen van de hoofdstad Bangkok, belegerde regeringsgebouwen, en blokkeerde stemlokalen, hij hield de ene overwinningsmars na de andere, en hij jaagde Yingluck op tot zij met haar regering de hoofdstad uit moest om op adem te kunnen komen.


Suthep lacht Yingluck recht in haar gezicht uit. Hij kan dat doen, want niemand doet hem wat. Zijn tegenstanders wijzen naar de oude politieke elite, naar kringen rond het onaantastbare hof van de koning, naar de machtige justitiële instellingen, en naar kringen in de legertop. Dat zijn de krachten die van nature niet houden van democratie, en al helemaal niet als het domme volk op kandidaten stemt als de Shinawatra's.


Het volk blijft op ze stemmen, vooral in het arme noorden van het land, waar Thaksin de plattelandsbevolking jarenlang heeft gepaaid met geld en cadeaus voor de dorpen. Daar wonen meer kiezers dan in Bangkok en het zuiden van het land bij elkaar. Opeenvolgende verkiezingen leiden daarom telkens tot een regering waarin de Shinawatra's de dienst uitmaken. Steeds weer trekken de anonieme tegenkrachten alle registers open om van ze af te komen.


Het heeft de kiezers in het noorden bitter gemaakt. Hun democratische stem wordt keer op keer vertrapt. De kloof tussen noord en zuid wordt dieper. In de Thaise media klinkt weer bijna dagelijks het woord 'burgeroorlog'. Niemand wil zo'n oorlog, beweert iedereen, maar alle acties duwen het land steeds verder in die richting.


De regering heeft opgeroepen de uitspraak van het Hof als een 'nieuw begin' te gebruiken: zij wil ondanks alles nieuwe verkiezingen organiseren, liefst zonder boycot en met medewerking van de politieke oppositie. Daarna kan er samen met die oppositie worden gepraat over hervormingen. Suthep Thaugsuban weigert: hij wil dat een volksraad een nieuwe regering aanwijst met mensen uit zijn kring. Hij beloofde daartoe zaterdag 'de allergrootste mars aller tijden' te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden