In Tanzania verlangen naar Schoorl

Toen wij, de redactie van Traject, de lezers opriepen hun favoriete vakantiebestemming aan boeken te koppelen (of andersom), beseften we niet wat we ons op de hals haalden....

Redactie Traject

NEDERLAND

In 1994 kochten we op een kleine boekenmarkt in Dar-es-Salaam (Tanzania) de Camera Obscura van Hildebrand. Op het strand lazen we deze klassieker over 'het laatste eenigszins teekenachtige dorp aan Hollands westelijken kunstkant'. Schoorl. We gingen in 1998 op vakantie naar Petten en fietsten langs de kustlijn, de Hondsbossche zeewering, door polders, duinen en over het strand van Schoorl. Inmiddels wonen we vier jaar in dit prachtige kustdorp en hebben we iedere dag een vakantiegevoel.

Lex en Inge Koetzier

Salland, land zonder stress. Ontelbaar veel wandel- en fietsmogelijkheden in een afwisselend landschap: de 'bergen' van de Sallandse Heuvelrug, heide, schapen, loof- en dennenbos, riviertjes die als gevolg van een actief natuurbeleid weer gaan meanderen, de Regge, de Vecht, de statige IJssel met zijn uiterwaarden, boerenland dat er na elke bosrand weer anders uitziet. Leestip: Landscape and Memory van Simon Schama.

Jenno Witsen

Maassluis! Wat een prachtig oud-Hollands stadje! Maar zo zijn er toch zoveel?! Slechts hier is Maarten 't Hart geboren. Een reeks van boeken, te beginnen met Een vlucht regenwulpen, vráágt om te gaan kijken en de Maarten 't Hart-voettocht te gaan maken.

Co Roording

Mijn plek in Nederland is het uiterste zuidwesten van Zeeuws-Vlaanderen. Van mijn vader leerde ik dat er fossiele haaientanden te vinden zijn op de stranden tussen Breskens en Knokke. Oud en jong kruipt urenlang op de knieën over het strand, de oogst kan variëren van niets tot tientallen. Er is literatuur over de fossielen: Zwart goud, haaientanden en andere fossielen, deel 1 en 2, verkrijgbaar in boeken- en toeristenwinkels in Zeeuws-Vlaanderen. Na een fikse storm spoelen extra tanden aan. Niets gevonden? Het toeristeninformatiecentrum van Cadzand levert ze in diverse maten voor een euro.

Arjen Boswijk

En verder is, als de zon schijnt, het bankje voor mijn huis een heerlijke plek om 'op vakantie te gaan'. En lezen is dan ook een uitstekende manier om te 'reizen': Het meisje met de parel van Tracy Chevalier.

Cheryl Korevaar

Mijn eigen achtertuin, aan een brede sloot met kwakende eendjes die spetteren in het water. Leestip: Van Nergenshuizen tot Absurdistan van Ewoud Sanders.

Marijke van Moll

Mijn vakantie breng ik zelden in Nederland door. Maar bij zomerse temperaturen ben ik op het Zuiderstrand tussen Scheveningen en Kijkduin te vinden. Overdag werken en 's avonds picknicken en naar de ondergaande zon kijken. Een uurtje genieten op het strand en het is alsof je de hele dag vrij bent geweest. Leestip: Weer- en klimaatgids voor de wereldreiziger. Om te lezen dat het altijd warmer, kouder of natter kan.

Denise Miltenburg

Op de camping Zonnemaire in Zeeland heerst totale rust. Er is weinig anders te doen dan lezen. Een boek per dag is geen probleem. Wel zelf meenemen want de dichtstbijzijnde boekwinkel is twintig minuten met de auto. Geen horror want je hoort 's nachts allemaal onbekende geluiden. Aanrader: Midwinter van Rosamund Pilcher. Leuk om over meters sneeuw te lezen in de brandende zon.

Marieke van der Wekken-Van Buytene

Texel. De Wadden, dichtbij en toch ver weg. Wind, zee en duinen aan de voet van de vuurtoren. Stilte en krijsende meeuwen, vergane schepen en strandjutters. Boek: Kroniek van een schipbreukeling van Gabriel García Márquez.

Dick van Damme

Mijn favoriete vakantiestek: slot Zuylen, kasteel Amerongen, Colombière, Neuchâtel en Parijs. Bestemmingen die te maken hebben met de schrijfster Belle van Zuylen. Waarom lees ik haar zo graag? Ze is voor haar tijd - 18de eeuw - heel erg geëmancipeerd, ze is een echte vrijdenker. Bovendien schreef ze prachtige brieven. Als ik in slot Zuylen ben, denk ik aan haar en haar ideeën. Ik vind het fascinerend dat je op plaatsen kunt zijn waar zij ruim twee eeuwen geleden was.

Neel van den Oever

Als goede derde staat bij mij Publieke werken van Thomas Rosenboom vanwege de locaties Amsterdam en Drenthe en de spannende beschrijving van het ingekapselde huisje naast Hotel Victoria waar ik meteen naar toe wilde vliegen om het te aanschouwen. Bovendien ben ik opgegroeid in Amsterdam en woon sinds 35 jaar in Drenthe. Dus dat herkende goed.

Jolien Veenendaal

Speeltuinen. Niet alleen leuk voor kinderen. Lees tussen het duwen en aandrijven door de poëzie, columns en brieven van Jan Hanlo.

Ellie van der Zanden

BELGIË

Gent is een Belgische topper. Zelfs met enorme vrieskou heb je er heerlijke caféjes waar je met je boek in een lui bankje kunt zitten, met mooie achtergrondmuziek (tip: Het oeverloze eiland aan de Oudburg). Het verdriet van België van Hugo Claus past perfect in die sfeer.

Marianne Janssen

DENEMARKEN

In het Witte Noorden van Peter Freuchen is het ware verhaal van een aantal poolvorsers over hun bezoek begin 20ste eeuw aan Groenland, hoe zij het land verkenden, met tal van authentieke details over het leven van de inuit. Tijdens mijn tocht naar dit land heb ik veel aan dit boek gehad omdat het veel dingen behandelt die thans nog aan de orde zijn op Groenland.

Mark Homan

DUITSLAND

Daarna zak ik af naar Lübeck. Natuurlijk ga ik op het plein bij het oude raadhuis zitten en probeer me in de tijd van de Hanzesteden te verplaatsen. Uiteraard heb ik bij me van Thomas Mann het origineel, gekocht in hun woonhuis: Buddenbrooks. Verfall einer Familie, en de vertaling. Op het plein worden de familieleden extra tot leven gewekt als je tijdens het lezen rondkijkt naar de gebouwen. Manns beschrijving van een familie die zich ontwikkelt van burgerlijke zakelijkheid tot geestelijk verfijnder leven, is subliem. Schroom niet met het boek in de hand door de stad te lopen.

Ab van Grootheest

De Harz, op de Brocken. Om de zwoegende stoomlocs van HSB in contrast met de extreme sfeer van mistflarden, kale rotsen en enorme verten. Om de honderden rondstruinende Duitse gezinnen, alle gezichten tonen blijheid, verrukking. Boek: Faust I van Goethe.

Jan Boelen

ENGELAND

Londen met Nelly van Charles Dickens, het lievelingsboek van mijn vader en door mij op 9-jarige leeftijd gespeld, maar niet geheel begrepen. De Old Curiosity Shop was er nog bij onze eerste reis en veel plaatsen hebben nog de sfeer van David Copperfield en Oliver Twist.

Mona Roozendaal

Met de kinderen rondreizend in het Lakedistrict stuitten we onherroepelijk op de sfeer van de prentenboekjes van Beatrix Potter. Haar Pieter Konijn zagen we rondhuppelen in de keurig aangeharkte tuinen. We voeren met een bootje op Lake Windemere zoals mevrouw Potter dat ook heeft gedaan, lazen we later in haar biografie. Toevallig (nou ja!) belandden we bij een permanente tentoonstelling over Potter en haar werk. Behalve haar boekjes namen we een porseleinen konijntje, een Miss Moppet en een keukendoek vol Pottertjes mee.

Cecile Beijk-Van Daal

Ligt uw vakantiebestemming in West-Engeland, Dartmoor en Exmoor en heeft u The Hound of the Baskervilles van Conan Doyle al uit en vindt u Blackmore's Lorna Doone te langdradig, probeer dan een exemplaar van Tarka the Otter, his joyful water-life and death in the country of two rivers (1927) van Henry Williamson te bemachtigen, sfeervol geïllustreerd door C.F. Tunnicliffe. Schitterende natuurbeschrijvingen over een dierenleven, zoals dat in de eerste helft van de 20ste eeuw mode was.

Kees van Veldhuizen

FRANKRIJK

Pak die oude, zoetgeurende pockets van Simenon die zich in Parijs afspelen en neem op een vroege lentedag de TGV. Loop langs de Seine en zoek een bankje met uitzicht op de grauwe gevel van het Palais de Justice. Lees. Het duurt niet lang of je strekt tevreden je rug, zoekt in je zakken naar je pijp en wandelt op je gemak in de richting van een stil cafeetje voor je eerste glas witte wijn. Maakt niet uit of je een kleine, slanke vrouw bent zoals ik. Het gewicht van Maigret zit in je hoofd.

Anne van Brussel

Ik lees wandelend in Frankrijk. Voor mij is literatuur een alternatieve reisgids. Op pad met boeken zoek ik in mooie natuur romanlocaties en herinneringen aan schrijvers op. Alleen al van Balzacs werken zou men een Frankrijk-geografie kunnen schrijven. Men kan zich in Normandië laten gidsen door de boeken van Flaubert en De Maupassant, in de Indre door George Sand, in de Dauphiné door Stendhal. Met Jean Anglade leert men de Auvergne kennen terwijl Bernard Clavel voor ons de Jura doet leven.

Henk van Gaal

Voor een korte tussendoorvakantie is de Dordogne een prachtige bestemming. Zon, wijn en terrasjes. En seks. Waarom weet ik niet, maar seks hoort meer bij een tussendoortje in Frankrijk dan bij een echte verre reis. Daarom past Ik ook van jou van Ronald Giphart het beste bij deze bestemming.

Linda van Dam

Een afrader, mag dat ook? De boeken van Peter Mayle. Wat een deceptie! Al die boeken waar iedereen die naar de Provence gaat zo enthousiast over is, vonden wij ronduit vreselijk. De wijnboer die we bezochten, verkocht ze in het Engels, dus namen we die maar mee voor de laatste vakantieweek. Niet intrappen!

Petra de Hamer

De adem van Mistral van Stefan van den Bossche is een literaire reisgids door de Provence, aan de hand van Franse, maar ook Nederlandse en Vlaamse auteurs. Mijn favoriete vakantiebestemming. Altijd gaat een aantal boeken mee van auteurs die Van den Bossche noemt. We waren in Caromb, woonplaats van Hugo Claus. Adres opgezocht in het telefoonboek, nog even een croissantje kopen bij de bakker. Mijn vriendin gaat naar binnen, komt na enige tijd weer naar buiten en vraagt: heb je al uitgezocht waar Claus woont? Duidelijk hoorbaar voor de vorige klant die nog voor de etalage stond. Claus vertrok geen spier.

Gerard van der Bijl

IERLAND

Zoals velen ben ik op de middelbare school in aanraking gekomen met literatuur. O.a. had ik op mijn lijst staan Deiordre en de zonen van Usnach van Adriaan Roland Holst. Het is een bewerking van een oude Ierse sage. Hij heeft het prachtig beschreven en in die tijd (rond 1967) waren sprookjesachtige verhalen helemaal in. Het boek is me altijd bijgebleven. Toen ik in 1989 voor het eerst naar Ierland ging, heb ik het meegenomen en pas ter plekke herlezen. Schitterend, vooral toen we een oude man aantroffen die een prehistorisch graf bewaakte omdat er regelmatig elfen rondwaarden. De man was ervan overtuigd, zoals zovele Ieren, dat ze er echt waren en dan krijgt zo'n boek toch een extra dimensie.

Elcke Ransijn

ITALIË

Een jaar na ons bezoek aan Rome verscheen Thuis in Rome van Rosita Steenbeek. Hoewel we aan ons bezoek prachtige indrukken hadden overgehouden, kreeg ik na het lezen het idee het meest interessante aan de stad gemist te hebben. Troostend was de gedachte dat dit waarschijnlijk voor iedere bezoeker geldt. Steenbeek beschrijft een kant van Rome - namelijk letterlijk de onderkant - die slechts voor weinigen is weggelegd. Hoewel, misschien ooit. . .

Wim Huijser

Toen ik De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch uit had, móest ik naar de Sint-Jan van Lateranen in Rome om de heilige trap naar het Sancta Sanctorium te beklimmen. Ik heb daar inderdaad even op mijn knieën op een traptrede gezeten. Het reliëf met de zevenarmige kandelaar op het Forum Romanum heeft voor mij een andere betekenis gekregen. Het is een boek dat emoties in je losmaakt, dat je blijft herlezen.

Paul Rooyackers

NOORWEGEN

Kristin Lavransdochter van Sigrid Undset begint goed, op de berg Høvringen bij Rondane in het Gudbrandsdal. Dit gebied was mijn eerste kennismaking met Noorwegen, zwanger en wel. Het land was toen nog vreemd voor me, nu voel ik me er thuis, ook als ik alleen reis. Sinds het boek begrijp ik meer van de Noorse cultuur.

Ellen Schoof

In de vroege herfst van 1977 las ik Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Daar moet ik naar toe, dacht ik nadat ik het ademloos had uitgelezen. Vervolgens heb ik een Linguaphone-cursus Noors aangeschaft. Die zomer ben ik per trein afgereisd naar het hoge Noorden. Vanaf de poolcirkel kwam het boek langzaam tot leven. Het landschap was van een ongekende schoonheid, de zeegezichten onbeschrijfelijk mooi, dag en nacht zon. Nog steeds de mooiste reis van mijn leven.

H.E. Heemsbergen

SPANJE

De cd Gaudi van Alan Parsons Project is een absolute must als je in Barcelona bent. Vanzelfsprekend leidt een bezoek aan deze Gaudi-stad tot de aanschaf van een boek over deze bijzondere architect. Maar het zicht vanaf Montjuïc over de haven past perfect bij het nummer Standing on higher ground.

Edwin Kost & Ester Koele

De streek Alpujarras sprak ons erg aan door de beschrijving van Laurie Lee in Die zomerochtend waarop ik van huis wegwandelde. Toen we er door trokken, zagen we een prachtig landschap. Met een beetje verbeelding kun je je voorstellen dat je in het Spanje van vóór de burgeroorlog bent. De tocht langs de kustweg van de Costa del Sol vormde een schril contrast. Met het boek in de hand probeerden we ons Fuengirola en Marbella voor te stellen zoals Lee dat zag. Dat lukte niet zo goed.

Corrie en Matthieu Hilckmann

ZWEDEN

Rond mijn 8ste maakte ik kennis met Michiel van de Hazelhoeve en daarna met Rasmus en de landloper, Superdetective Blomkwist, Madieke van het Rode Huis en nog vele andere fantastische boeken van Astrid Lindgren. In 1995 ben ik voor het eerst naar Småland afgereisd. Fantastische vakantie gehad. Eigenlijk ben ik nog steeds verbaasd dat ik geen van Astrids personages tegen het lijf ben gelopen. Ooit wil ik nog naar Stockholm om te kijken of ik Karlsson van het dak zie vliegen.

Lidewij Wijnhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden