In studio klinkt muziek wel degelijk zoals die bedoeld is

De ingezonden brieven van maandag 20 maart.

Muziekopname in een culturele broedplaats in Utrecht. Beeld Gabriel Eisenmeier

Brief van de dag: Muziek horen zoals die bedoeld is

Al zolang mensen in staat zijn geluid vast te leggen, streven ze naar de perfecte opname - zonder ruis. Dat is onzin, stelt musicoloog Melle Kromhout in zijn proefschrift (Wetenschap, 16 maart). Ruis is een essentieel onderdeel van een goede muziekweergave, vindt hij. De 'natuurlijke' opname bestaat niet.

Kromhout zegt dat je 'zelfs in de studio niet hoort hoe de muziek bedoelt is. Dat gebeurt pas als de sound engineer alle componenten mixt. Dat klinkt totaal anders dan alle losse componenten in de opnameruimte'. Dat laatste is waar, maar mixen gebeurt ook in de studio en derhalve hoor je daar dus wel degelijk de muziek zoals die bedoeld is. Het gaat dan om de balans tussen de verschillende instrumenten en stemmen, de klankkleur, de effecten en zelfs het arrangement (door eventueel dingen weg te laten die wel opgenomen zijn).

Vaak wordt de muziek daarna nog 'gemastered', een geluidsbewerking om de mix zo optimaal mogelijk te laten klinken, in het geval van een cd/lp de verschillende opnamen zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten qua toon en volume en om de pauzes tussen de verschillende nummers te bepalen.

Het remasteren gebeurt vaak door specialisten in een 'masteringstudio'. Een op zich door velen onderschat en m.i. belangrijk proces, maar toch vooral een technische bewerking. Ik ben inmiddels ruim 35 jaar producer/technicus/musicus en ik heb me overigens nog nooit druk gemaakt over een beetje ruis in een opname. Zo lang het niet te gek wordt gaat artistiek boven techniek!

Coos Grevelink, Zuidbroek

Een mooi gebaar

O, wat vinden Rutte en Zijlstra het toch sneu dat hun trouwe kabinetgenoot zo door de kiezers is afgestraft - dat vind ik trouwens ook, hoor. Vandaar: waarom zorgen die meelevende VVD'ers er niet voor dat een paar verstandige PvdA'ers in Rutte III worden opgenomen?

Neem Dijsselbloem, Ploumen, Bussemaker, Koenders, Plasterk, Asscher: uitstekende krachten, toch?

Jan van Erp, Amsterdam

Verkiezingsfraude?

Treurig om te moeten lezen dat Geert Wilders nu weer vindt dat er stembiljetten van kiezers op de PVV zijn verdonkeremaand. Ik ben zelf een enthousiast stembureaulid en heb met plezier mijn democratische plicht gedaan. Het tellen van de stemmen hoort daar ook bij.

Om 00.45 uur donderdag waren wij daar klaar 1169 stemmen geteld hebbende en geen een verschil met de ingeleverde stempassen en stembiljetten. Ik kan mij niet voorstellen dat het er op andere bureaus anders aan toeging, of zijn ze soms allemaal lid van D66, zoals de rechters?

Marga Schouten, Zuthphen

Het Achterland

De Volkskrant ging dit weekend in of er wel voldoende vrouwen waren verkozen. Maar een andere doorsnede is de vertegenwoordiging naar regio. 45 procent van de Nederlanders woont in de Randstad. En 55 procent in het Achterland.

Dat ons parlement zich teveel met de Randstad bezig houdt, is de indruk van veel Achterlanders. Bekende voorbeelden zijn de gevolgen van de gaswinning in Groningen en die van de kolenwinning in Limburg. En als het een beetje druk wordt op de weg Almere-Amsterdam-Schiphol ligt er enkele jaren later een nieuwe snelweg. Het doortrekken van de A15 naar de A12 bij Zevenaar duurt 30 jaar en het doortrekken naar de A1 bij Hengelo zal wel 50 jaar duren.

De uitslag van de vertegenwooriding van het Achterland: CDA 65 procent, PvdA 55, VVD 40, SP 35 , D66 30, PVV 25 en GroenLinks 15 procent. Goed om te onthouden.

Zou Thierry een referendum willen organiseren om 50 procent van de Tweede Kamer door de Provinciale Staten te laten kiezen? Dan weten we in het Achterland wie we kunnen aanspreken.

Hans Holland, Apeldoorn

Wijze columnist

Wat jammer dat een van uw wijste columnisten er mee stopt. Of het nu over politiek, levensbeschouwing of wat dan ook ging, bij Jonathan van het Reve kwamen altijd aspecten of visies naar voren die elders niet te vinden zijn. Deze lezer zal zijn zaterdagse bijdrage zéér missen.

P. van Hugten, Deurne

Hard

In de afgelopen dertig jaar heb ik mij drie keer aangemeld als lid van de PvdA en evenzoveel keer weer afgemeld. Keer op keer stuitte het mij tegen de borst dat men zo hard is tegen elkaar. De druppel die de laatste keer bij mij de emmer deed overlopen was de naar mijn mening zeer asociale tackel van Diederik Samsom.

Naar buiten toe laat de PvdA een sociaal gezicht zien, maar intern gedraagt men zich buitengewoon asociaal. Ik heb mijn heil elders gezocht.

Lijnie Lutgerink, Meerssen

Diederik Samsom (L) en Lodewijk Asscher tijdens het PvdA partijcongres in de Fabrique in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017 Beeld anp

Flapdrollen

Martin Bons vindt het onbegrijpelijk, absurd en eigenlijk ronduit schandalig dat de PvdA kiezers van vijf jaar terug nu massaal de partij de rug hebben toegekeerd. Maar heeft de PvdA zelf niet de afgelopen vijf jaar de rug toegekeerd door Samson niet opnieuw lijsttrekker te maken?

Paul Mekking, Delft

Voor de laatste keer

Geachte heer Dusée (O&D 18 maart), hoe vaak moet ik het nog zeggen: de agent maakt een proces-verbaal op! Als ik afreken bij de supermarkt, krijg ik een bon. Wat achter op auto's gaat branden als je remt (ook wanneer je niet stopt) wordt in de praktijk veel vaker remlicht genoemd, zoals het verkeerslicht vaker stoplicht wordt genoemd. Dat kan omdat die woorden hetzelfde betekenen: dat noemen we synoniemen. Dus kalmeer en neem anders wat uit de koelkast. Of uit de ijskast, als u dat prefereert.

Bo de Lange, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden