In studieland China 'is alles mogelijk'

Zestien Chinese universiteiten presenteerden zich dinsdag voor het eerst in Nederland. Maar echt warm lopen Nederlanders nog niet voor een studie in China....

Van onze verslaggever Dick Boersema

Een Chinees in de Nederlandse collegebanken: geen student ofdocent die daar nog van opkijkt. Zo'n achtduizend Chinezenstuderen momenteel in Nederland.

In China zijn studenten uit Nederland echter nog een exotischverschijnsel. Van de honderdduizend buitenlandse studenten dieChina jaarlijks ontvangt, komen er maar driehonderd uitNederland.

En dat mogen er wel wat meer worden, vinden Chineseuniversiteiten. Zij mikken op een plaats naast groteinternationale universiteiten als Harvard en Oxford. Nederlandse onderwijsorganisaties menen dat de Nederlandseeconomie gebaat is bij studenten met een gedegen kennis van degroeiende grootmacht China.

De zestien Chinese universiteiten die zich dinsdag in Leidenpresenteerden, konden het niet genoeg benadrukken: studenten uitNederland zijn welkom. Meer dan welkom. En China is een prachtigland met vriendelijke mensen. Met die boodschap poogt FangMaotian, leider van de Chinese delegatie, het beeld van een armen onderdrukkend land bij te stellen.

Niet alleen studenten die Chinees willen leren, maar ooktechnische en economische studenten zijn welkom. Voor hen zijner Engelstalige programma's. In Shanghai bijvoorbeeld, het'Chinese Rotterdam', volgens een voorlichter.

Of wat te denken van de North China Electric PowerUniversity in Peking. 'Twee weken of een heel jaar studeren, hetkan allemaal, ongeacht je studie', zegt Tang Yun met zichtbaretrots. Ze denkt dat Nederlanders en Chinezen veel van elkaarkunnen leren. 'Westerse studenten zijn meestal veel kritischeren praktischer. Maar aan de Chinese discipline kan geen Europesestudent tippen.'

Drukbezocht is de beurs dinsdag niet. Veel van de bezoekershebben al banden met China. Wendy Kwang en Hong Wai Cheung zoekeneen toeristische stage. Als kinderen van Chinese ouders hebbenze geen visum nodig. De taal spreken ze al.

Dat voordeel hebben Karen Harbers en Sanne Albers niet. Zijdoen een bijvak Chinese taal in Leiden en willen graag naarChina. Vandaag is hun verteld dat het zeker tien jaar duurtvoordat je de taal helemaal onder de knie hebt. Ze verzuchten:'Met Engels zou je je moeten kunnen redden aan de Chineseuniversiteiten, maar dan kun je maar een ding leren: Chinees. Enveel beurzen zijn er niet.'

Na vele magere jaren neemt de belangstelling voor de opleidingTalen en Culturen van China in Leiden langzaam toe. Dit jaarzelfs explosief: dit jaar begonnen veertig studenten, tegen 74vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden