nieuws

In steeds meer landen duikt de omikron-variant op, ook in Nederland

De wereld zet zich schrap voor de nieuwe, in Zuid-Afrika ontdekte omikron-variant van het coronavirus, die inmiddels in enkele Europese landen - waaronder in Nederland - en Azië is opgedoken.

Ben van Raaij
Passagiers wachten op de luchthaven van Johannesburg. In Zuid-Afrika werd de omikron-variant ontdekt.  Beeld AP
Passagiers wachten op de luchthaven van Johannesburg. In Zuid-Afrika werd de omikron-variant ontdekt.Beeld AP

Het RIVM meldde zondag dat bij zeker 13 van de 61 uit Zuid-Afrika teruggekeerde reizigers die positief op corona zijn getest, deze variant is aangetroffen. De passagiers om wie het gaat, zitten in quarantaine. Mogelijk zijn er onder de passagiers meer mensen besmet met de mutant, verklaarde demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zondag tijdens een persmoment.

Reisverboden

Intussen stellen steeds meer landen reisverboden in tegen met name de landen in zuidelijk Afrika om de opmars van de mogelijk zeer besmettelijke variant af te remmen, al is er wetenschappelijk gezien nog weinig over bekend.

Australië, Japan, Thailand en diverse andere landen stelden zaterdag reisverboden en andere beperkingen in voor reizigers uit Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zimbabwe en andere landen in zuidelijk Afrika, nadat veel Europese landen (waaronder Nederland), Brazilië, Canada en de Verenigde Staten dit vrijdag al hadden gedaan. Dit vanuit de overweging dat eerdere covid-19-varianten zich vanwege lakse grenscontroles snel wereldwijd konden verspreiden, maar tegen het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in.

De nieuwe coronavariant lijkt zijn mondiale opmars niettemin al te zijn begonnen. Zaterdag werden twee omikron-besmettingen vastgesteld in Duitsland, twee in het Verenigd Koninkrijk en een in Italië, nadat de variant eerder al opdook in België, Botswana, Israël en Hongkong, steeds bij reizigers uit zuidelijk Afrika. In Tsjechië wordt de besmetting van een reiziger uit Namibië onderzocht, en in Nederland lijkt de variant dus ook al te zijn aangetroffen.

Aandelen massaal gedumpt

De ontdekking van een nieuwe potentieel gevaarlijke covidvariant joeg beleggers wereldwijd vrijdag de stuipen op het lijf. Vooral aandelen van luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties werden massaal gedumpt uit angst dat een heropleving van de pandemie het broze wereldwijde economische herstel knakt. Europese beurzen beleefden hun slechtste dag in 17 maanden en in de VS sloot de Dow Jones-index 2,5 procent lager.

Onduidelijk is nog wat we virustechnisch van de nieuwe variant kunnen verwachten. De omikron-variant (door de WHO tot ‘variant of concern’ verklaard) is vanwege het grote aantal mutaties volgens epidemiologen mogelijk nog besmettelijker dan de deltavariant, maar of hij mensen ook zieker maakt is de vraag. Onduidelijk is ook in hoeverre de huidige vaccins werkzaam zijn tegen de nieuwe variant. Meer onderzoek is nodig, ook naar de herkomst. De variant is dan wel ontdekt in Zuid-Afrika, maar kan goed ergens anders zijn ontstaan.

Zondebok

Zuid-Afrika reageert intussen verbolgen op de wassende stroom reisverboden. Het land voelt zich weggezet als zondebok. ‘Deze laatste ronde van reisverboden komt neer op het straffen van Zuid-Afrika voor zijn geavanceerde dna-onderzoekstechnieken en zijn vermogen om nieuwe varianten sneller te detecteren. Wetenschappelijke excellentie moet worden toegejuicht en niet gestraft’, aldus de regering.

Onder meer in het Verenigd Koninkrijk klinkt de roep om programma’s voor booster-vaccinaties te versnellen, in anticipatie op de omikron-variant. Critici wijzen er echter op dat in ontwikkelingslanden meer dan 90 procent van de mensen nog niet eens zijn eerste prik heeft gehad. ‘Ons falen om sub-Sahara-Afrika te helpen vaccineren stelt ons allemaal bloot aan een nieuwe, nog virulentere covid-variant’, twitterde IMF-directeur Kristalina Georgieva. ‘Het omikron-nieuws is een urgente aansporing nog meer te doen om de hele wereld te vaccineren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden