In Spanje is er voor niemand werk

Roemenen vormen de grootste groep migranten in Spanje. Veel meer zullen het er niet worden, zo is de verwachting.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Bijna een miljoen Roemenen staan officieel in Spanje geregistreerd, maar ondanks de hoge werkloosheid is er geen grote discussie rond het opleggen van beperkingen aan het aantal nieuwe immigranten. Een grote toestroom wordt niet verwacht bij gebrek aan werk in Spanje.

Officieel stonden er halverwege vorig jaar ruim 925 duizend Roemenen in Spanje ingeschreven. Daarmee vormen zij de grootste groep binnen de circa 5,5 miljoen migranten die Spanje telt. Met circa 800 duizend vormt de Marokkaanse gemeenschap de op een na grootste immigrantengroep. De toestroom van Roemenen kwam al vanaf 2000 op gang, toen Spanje nog volop in economische groei verkeerde. Veel Roemenen kwamen daarbij terecht in de Spaanse huizenbouw. Van 2007 tot 2009 en vanaf 2011 werd er een stop op de immigratie uit Roemenië ingevoerd, waarbij een werkvergunning afhankelijk werd gemaakt van een getekend arbeidscontract. Dat laatste is nu komen te vervallen.

Ondanks de hoge werkloosheid in Spanje heeft de vrije toegang van Roemenen in Spanje niet geleid tot discussies over mogelijke verstoring van de arbeidsmarkt als in Groot-Brittannië en Nederland. Volgens Miguel Fonda Stefânescu, de voorzitter van de Federatie van Roemeense verenigingen in Spanje komt dat vooral doordat er geen nieuwe stroom van Roemenen naar Spanje wordt verwacht. 'De Roemenen kwamen naar Spanje om te werken. Op dit moment zijn er geen banen meer. In Roemenië zelf is soms meer vraag naar werk dan hier.'

De crisis in Spanje heeft evenmin geleid tot remigratie van Roemenen. Anders dan bij de Latijns-Amerikaanse migranten zoals de Equadorianen en Bolivianen, heeft de crisis en de werkloosheid in Spanje er niet toe geleid dat het aantal in Spanje ingeschreven Roemenen substantieel is afgenomen. Veel Latijns-Amerikanen keerden de afgelopen jaren terug uit Spanje vanwege de sterke groei van de economie in hun vaderlanden.

Het imago van de Roemenen is ook in Spanje niet onverdeeld goed. Het gebedel op straat door Roemeense Roma, de aanwezigheid van Roemeense inbrekers- en oplichtersbendes die regelmatig de kranten halen en de nadrukkelijke aanwezigheid van Roemeense vrouwen in de prostitutie zetten vaak de toon. De burgemeester van de Catalaanse stad Badalona werd voor de rechter gedaagd, nadat hij openlijk in verkiezingspamfletten Roemeense Roma als dieven beschreef die een 'plaag' in de gemeente vormden. De burgemeester werd vrijgesproken van discriminatie, omdat de rechter oordeelde het hier 'onnodige overdrijving' betrof in het kader van politieke verkiezingen.

In Madrid, waar in de voorsteden grote Roemeense gemeenschappen bestaan, geldt de migrantengroep echter niet direct als problematisch. 'De meerderheid van de Roemenen die in Madrid verblijven heeft een zeer goed niveau van integratie', verklaarde de regionale directeur-generaal van immigratie Pablo Gómez-Tavira tegen het dagblad El País. Zo blijkt 63 procent van de Roemenen in de regio werk te hebben en 28 procent werkloos te zijn. Dat laatste is gelijk aan het gemiddelde in Spanje. Ook op andere gebieden, zoals de omgang met Spanjaarden scoren de Roemenen goed, aldus Gómez-Tavira, lid van de regerende conservatieve partij.

miljoen geregistreerde migranten telt Spanje, onder wie 925 duizend Roemenen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden