Reportage

In Schiedam trouw je in het groot

Op een Marokkaanse of Turkse bruiloft komen soms wel 800 gasten. Waar organiseer je zoiets? Ondernemers zien in Schiedam een gat in de markt. Welkom in Het Paleis.

De nieuwe vloer van de grote evenementenlocatie Het Paleis in Schiedam wordt in de was gezet. Gelakte deuren liggen te drogen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De nieuwe vloer van de grote evenementenlocatie Het Paleis in Schiedam wordt in de was gezet. Gelakte deuren liggen te drogen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een megabruiloft met alles erop en eraan, hier, op het industrieterrein Spaanse Polder in Schiedam. Het lijkt een weinig romantische locatie, zo midden tussen de kantoren en bedrijven. Maar wie honderden gasten wil uitnodigen, heeft aan een gemiddeld partycenter niet genoeg.

Eenmaal binnen kan het contrast haast niet groter zijn. Een immense zaal vol gipsen ornamenten aan muren en plafonds baadt in het licht van 42 kroonluchters. Het Paleis, zoals de zaal heet, kan 800 feestgangers herbergen. De uitbaters van de evenementenlocatie in Schiedam richten zich vooral op Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse bruiloften, maar ook op besloten bedrijfsfeesten. Een bruiloft voor 800 gasten kost grofweg 17 duizend euro, inclusief eten en drinken - ongeveer 21 euro per persoon.

Om op tijd klaar te zijn voor het eerste evenement - een henna-avond met 150 vrouwen en natuurlijk de aanstaande bruid - is tot op het laatste moment overal in de hal gewerkt. De ingelegde vloer moest nog worden gepolijst, de afgelakte deuren zijn net op tijd droog. Werkelijk alles is spierwit - Jan des Bouvrie is er niets bij.

'Dit is een gat in de markt', zegt Bart Legierse, een van de initiatiefnemers achter de schermen. De behoefte aan grote trouwlocaties mag er dan zijn, de toetredingsdrempel tot deze markt is volgens Legierse hoog. 'Je hebt redelijk wat kapitaal nodig, een geschikte locatie en een gemeente die wil meedenken. Dat samen is een lastig verhaal.'

Op het industrieterrein is in elk geval voldoende parkeerplaats - een eerste voorwaarde. 'Wij hebben feesten op vrijdag- en zaterdagavond, dan is het hier verder uitgestorven.' Wij, dat is het investeringsclubje rond een Turks-Nederlandse ondernemer die op de achtergrond wil blijven. Tot aan de marmeren toiletten is te zien dat ze vele tonnen in de drie voormalige industriehallen hebben gestoken.

In augustus 2014 is begonnen met het leeghalen van de oude bedrijfshallen, toen van binnen een bouwval. In oktober begon de opbouwfase. Er is een verdiepingsvloer gemaakt zodat vrouwen en mannen desgewenst gescheiden feest kunnen vieren. Het bruidspaar kan via een brede trap zijn entree maken en dan onder de kroonluchters door naar een troon lopen om daar samen te eten, uitkijkend op honderden gasten.

Dat er een markt is voor zulke megabruiloften, blijkt in de Haagse Schilderswijk. Daar werd in 2008 aan de Fruitweg een voormalige liftenfabriek omgebouwd tot zalencentrum. De zes Haagse zalen van Opera-Alians hebben een capaciteit van 150 tot 1.700 bezoekers; in totaal kunnen er 5.000 mensen terecht. De catering is er in de eerste plaats gericht op Marokkaanse en Turkse bruiloften.

In de regio Rotterdam ontbrak een vergelijkbare locatie. De toenmalige Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (PvdA) wilde begin 2014 een feestlocatie voor 1.000 gasten mogelijk maken in een leegstaande ruimte naast parkeergarage Veranda, in Rotterdam-IJsselmonde. De gemeenteraad hield het plan echter tegen uit vrees voor parkeeroverlast in de wijk.

Ook Legierse en zijn vennoten moesten lang zoeken naar een geschikte zaal. 'Daarmee zijn we een kleine vijf jaar bezig geweest.' Onder meer in Maassluis en Vlaardingen lukte het uiteindelijk niet. 'In Vlaardingen hebben we een jaar een gymzaal gebruikt voor bruiloften. Dat betekende telkens weer heel snel op- en afbouwen, maar het heeft ons veel ervaring gegeven. We zijn ermee gestopt toen we dit pand in het vizier kregen.'

Wat maakte de zoektocht zo lastig? Enkele jaren geleden klaagden uitbaters van kleinere Rotterdamse zalencentra die zich richten op Hindoestaanse en Turkse bruiloften over discriminatie. Twee locaties werden tijdelijk gesloten na incidenten. Een groep zaaleigenaren demonstreerden voor het stadhuis: 'Stop met allochtonen te pesten, geef onze zalen terug', stond op een spandoek.

Bart Legierse gelooft niet dat gemeenten discrimineren. 'Onzin. Wat geregeld gebeurt, is dat er wordt geëxploiteerd zonder vergunning. Dan moet je niet raar opkijken als het opeens niet meer mag.' De mobiele telefoon van Legierse rinkelt onophoudelijk: de gemeente Schiedam, brandweer en brandwachten, aannemers - iedereen heeft wat te vragen. De exploitatievergunning moet nog worden afgegeven, maar Legierse is vol lof over de medewerking van Schiedam.

De gemeente wijst er echter op dat Het Paleis wel erg laat zijn exploitatievergunning heeft aangevraagd. 'Het was handiger geweest als ze dat iets eerder hadden gedaan. Voor de eerste feesten geven we een evenementenvergunning, maar uiteindelijk moet er natuurlijk een volwaardige exploitatievergunning worden verleend', aldus een woordvoerder. 'Dan moeten ze voldoen aan alle eisen.'

Legierse verzekert dat alles goed is geregeld. Van catering tot muziek, van beveiligers tot verkeersregelaars. Het Paleis wordt een groot succes, voorziet hij. 'We doen amper aan reclame. Een website en een Facebookpagina, meer niet. Elke bruiloft krijgen we hier honderden ambassadeurs over de vloer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden