In sappig Vlaams smikkelen van teentjes en tepeltjes

Als een schilder staat hij naast de toneelvloer te kijken naar zijn creatie. Het hoofd schuin, nadenkend...

Even later springt hij erin als een van de acteurs. Zijn lange haar hangt op zijn schouders. En hij lacht. Tevreden. Jan Decorte, het Vlaamse theaterfenomeen. Prospero de tovenaar speelt hij, met Sigrid Vinks aan zijn zijde.

Het Antwerpse Toneelhuis heeft Decorte onder zijn hoede genomen en met Cannibali! maakt hij na Amlett opnieuw een rigoureuze bewerking van een stuk van Shakespeare.

Nu is het De Storm, Shakespeare's laatste grote stuk waarin alle lijnen uit eerder werk samenkomen. Een sprookjesachtige ode aan de menselijkheid en aan de kracht van de verbeelding.

Om Decorte's versie te kunnen genieten hoef je het origineel nauwelijks te kennen. Het is alsof de Vlaming het verhaal als een oude, wijze man opnieuw aan ons vertelt. Als een luchtige wervelwind zonder overbodige verwikkelingen. De simpele intrige krijgen we voorgezet in sappig Vlaams, zo liefderijk en eenvoudig dat je er als publiek moeiteloos in meegaat.

Het is naïef theater wat Decorte maakt. Tot in de puntjes verzorgd en op en top Vlaams. De troetelnaampjes schieten over en weer, zoals 'drolletje vol' of 'gatje pik'. Bij Shakespeare heet de donkere geest Caliban, een anagram van kannibaal, Decorte kiest voor dat origineel en maakt er een geestig duiveltje van die het liefst een mens wil opensnijden en dan smikkelen van de teentjes, de vingertjes en de tepeltjes.

Decorte kort de oorspronkelijke plot danig in en maakt er zijn eigen verhaal van met behoud van alle thema's. Terwijl de onschuld overwint. De twee geesten, Ariël en Caliban, springen als dartele kinderen in hun blootje heen en weer, volgesmeerd met honing en chocola. Prospero, de man die hertog was en nu toveren kan, bestiert alles met zachte hand.

In alle rust doen de acteurs hun verhaal: haat en wraak veranderen allengs in harmonie. En als aan het slot de dolverliefde Miranda en Ferdinand in het huwelijk treden, is iedereen blij en tevreden. Dit alles onder het toeziend oog van de bewerker en regisseur. Hij is degene die na afloop nog even tevoorschijn komt om afscheid te nemen en ons te bedanken dat we er waren. Bij wie krijgt het publiek zoveel eer? Alleen bij Decorte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden