In Rusland bestaat er een ministerie van Noodsituaties

President Poetin baadt op 19 januari in ijskoud water, ter herdenking van de doop van Jezus Christus in de JordaanBeeld ap

In Rusland bestaat er een ministerie van Noodsituaties. Ik kreeg er voor het eerst mee te maken bij het begin van een jaarlijks terugkerende noodsituatie: de winter. Het ministerie wendde zich tot mij via een krantje dat verspreid wordt in mijn flatgebouw. Mijn buren en ik werd opgedragen ons aan de volgende veiligheidsvoorschriften te houden in het geval wij van plan waren het pand te verlaten in de komende vijf maanden:

1. Loop niet langs gebouwen met dakgoten.

2. Hoort u een verdacht geluid boven uw hoofd, drukt u zich dan onmiddellijk tegen een muur.

3. Telefoneer niet, anders hoort u het verdachte geluid niet.

Telefonerend liep ik in mijn eerste winter terug van de slager. Mijn slager neemt de tijd bij het helpen van klanten en voor het eerst kwam dat goed uit. Was ik een tel eerder de deur uitgelopen, dan zou ik doorboord zijn door een vallende ijspegel.

IJspegels groeien aan dakgoten, tot ze te zwaar worden en de diepte in storten. Dat gaat gepaard met een krakend en een suizend geluid. Maar mensen die telefoneren in de gevarenzone (de stoep), horen dat niet.

Terug in de veilige zone, het flatgebouw, las ik dat brigades schoonmakers de daken opgeklauterd waren om dakgoten ijsvrij te maken. Gezien het aantal dakgoten in de stad valt er niet op te boksen tegen het ijspegelgevaar. Elk jaar komen er mensen om.

Nieuwe veiligheidsvoorschriften van het ministerie van Noodsituaties verschenen in de januari-editie van het krantje, toen het buiten 30 graden vroor.

1. Gaat u met uw kinderen in een ijswak baden, laat hen dan niet onbeheerd achter, want een bang kind kan vergeten hoe het moet zwemmen.

2. Baden in een ijswak en alcohol drinken zijn niet verenigbaar.

3. Baad alleen in officiële ijswakken van het ministerie van Noodsituaties.

Russen zijn geen zwemvolk, behalve op 19 januari. Dan herdenken ze de doop van Jezus Christus in de Jordaan. Wie een duik neemt, maakt kans op gezondheidsvoordelen. Dat rivieren in Rusland dichter bij de poolcirkel liggen dan de Jordaan (een rivier in het Midden-Oosten) doet daar volgens de Russen niets aan af.

Met een vriend reed ik richting een officieel ijswak van het ministerie van Noodsituaties. Helaas moest je een speciaal pasje hebben voor de autoweg naar het ijswak en dat hadden wij niet, dus reden wij naar de bevroren Moskva-rivier en vonden een man die op eigen houtje een wak gehakt had. Alleen had hij niet lang nagedacht over de locatie van het tentje voor je kleren. Het stond op een glad heuveltje, dat onbereikbaar bleek op slippers zonder profiel, waardoor ik bijna naakt bevroor.

Inmiddels houd ik mij aan alle veiligheidsvoorschriften. Zo liet ik een veelbelovend interview met ijsvissers op de Wolga schieten, aangezien de dooi was begonnen en mij verteld was dat er in die periode altijd vissers onder het ijs verdwijnen.

Dat betekent niet dat ik mij vijf maanden lang verschans in het flatgebouw. In tegenstelling tot het Nederlandse KNMI zegt het ministerie van Noodsituaties immers nooit: blijf thuis! Russen kunnen elk weersverschijnsel aan, zolang ze zich aan de voorschriften van het ministerie houden. Het veiligheidsvoorschrift afgelopen week voor inwoners van Jakoetia, een deel van Rusland waar het 61 graden vriest: draag warme kleren.

Tom Vennink is Volkskrant-correspondent in Rusland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden