In Rottenbergs kabinet zijn maskers verboden

Het Schaduwkabinet. NPS. Nld. 3. Maandag, 20.40 uur. Wijdbeens staat hij voor zijn gasten. Het hoofd gebogen. De handen bewegend door de lucht, alsof hij met een onzichtbare penseel elk woord dat hij uitspreekt wil schetsen....

Noem het woord soevereiniteit en Rottenberg zegt: 'U bedoelt onafhankelijkheid.' Networking? 'Netwerken dus.' Wie begint over het ontstaan van een democratisch tekort, zoals oud-minister Van Thijn gisteravond deed, moet uitleggen wat dat is.

Rottenbergs betweterigheid had resultaat. Evenals de drammende toon waarop hij zijn gasten dwong antwoord op de vraag te geven, in plaats van de gebruikelijke, risicoloze sound bite.

Het Schaduwkabinet van Felix Rottenberg - de laatste uitzending ging over de vraag of 'Nederland in Europa is gedegradeerd tot een provincie' - was een dorpsplein waar voorname lieden elkaar met woorden te lijf gingen, zonder daarbij een masker te dragen. Belangrijke politieke kwesties werden er van meerdere kanten belicht. De voertaal in Het Schaduwkabinet was helder Nederlands.

Dinsdag lukte het Rottenberg opnieuw om een zittende politicus ferme uitspraken te ontlokken. Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken (D66), voorvechter van een verenigd Europa, gaf morrend toe niet te weten waartoe één groot Europa leidt ('maar we moeten door, op de tast'). Hij erkende er niet in geslaagd te zijn de voordelen van Europa aan de gemiddelde Nederlander over te brengen. 'En nu stelt u', concretiseerde Rottenberg, 'dat die burger Europa binnenkort wel móet volgen omdat hij voortaan euro's in zijn zak heeft rinkelen.'

Bij het panel critici, waarin topman Boonstra van Philips, oud-minister Van Thijn, schrijver en Volkskrant-journalist Michaël Zeeman en voormalig Tweede Kamerlid Van Es van Groen Links zitting hadden, steeg de verbazing. Er bestaat allang een Europese werkelijkheid, zei Zeeman. 'We eten elkaars kazen. Drinken elkaars wijnen. De burger moet toch weten waarom die eenwording nodig is.'

De formule van Het Schaduwkabinet - kenners en oud-politici laten debatteren over een onderwerp en de verantwoordelijke minister daarop laten reageren - voorzag het programma van een springlading. Het was de eigenzinnige aanpak van Rottenberg die Het Schaduwkabinet aangenaam én explosief maakte.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden