'In Riva is alles mooi: het gebouw, het eten, het terras'

Mac van Dinther gaat eten in het nieuwe Amsterdamse restaurant Riva aan de Amstel.

Beeld Els Zweerink

Riva? Dat is toch een merk exclusieve speedboten? Dat is het ook. En je kunt niet uitsluiten dat die connotatie een rol heeft gespeeld bij de naamgeving van dit nieuwe restaurant in Amsterdam. Het zit in een drijvend huis op de Amstel, gebouwd door Cees Dam, de architect van de Stopera. De eigenaren zijn tevens de uitbaters van Dauphine, Café Amsterdam en de brasserie van Eye. Dat begint een imperiumpje te worden.

Mooi gebouw? Laten we het meteen maar zeggen: in Riva is alles mooi: het gebouw, het eten, het terras. Prachtig, prachtiger, prachtigst.
Dat klinkt als een liefdesverklaring. Zover willen we niet gaan, maar het plaatje mag er zijn. Aperitieven op een groot houten terras op het water. Aan de overkant dobberen woonboten, een stel jonge waterhoentjes zoekt piepend hun moeder, twee moddervette vissers gooien hun hengel uit in een bootje. Geen Riva. Je zou bijna vergeten dat je in de schaduw zit van de kantoorkolossen bij het Amstelstation.

Lekker buiten gegeten? Dat had gekund, maar het is wat winderig, dus voor het eten verkassen we naar een tafeltje op de eerste verdieping achter de volledig glazen pui. Boven zit ook de open keuken waar een walm van gebakken vis en oude frituurlucht van afslaat. De afzuiging werkt kennelijk niet. Beneden is de bar.

Wat voor soort eten moet ik me voorstellen? De keuken van Riva wordt geleid door een jonge Australische chef die Westerse gerechten mixt met Oosterse elementen. Denk aan eendenlever met hoisinsaus en gele curry met kabeljauw. Het roept herinneringen op aan fusion, dat hip was in de jaren negentig totdat het ontaardde in confusion en het kind met het badwater werd weggegooid. Jammer, want als het goed wordt gedaan kan fusion opwindend zijn.

Was het dat: opwindend? Wat wij proeven wel. Vooraf hebben we grove tartaar van makreel. Die is pure rock 'n roll: rauw, vet en rokerig. De vis wordt vrolijk begeleid door een strijkje van sliertjes zuurzoete komkommer en rettich. Er ligt nog een kwartet halve gamba's bij die volgens de menukaart gekonfijt zijn, maar rauw ogen en proeven. Lekker zijn ze toch wel.

Als hoofdgerecht hebben we weer vis. Een fantastisch stuk roodbaars deze keer, zo dik als een ouderwetse encyclopedie, heel kort en glazig gebakken en geserveerd op een prakje van doperwten, stukjes gele courgette en zachte fetakaas in risoni: rijstkorrels van pastadeeg. Er ligt een romige beurre blanc omheen die van zee-egel zou zijn. Dat halen wij er niet uit.

Het dessert is een zacht gebak van bitterzoete chocolade, met een frisse, licht alcoholische sorbet en een zacht staafje frambozenpuree. Genieten.

Geen dissonant? Een kleintje dan: de jonge meisjes die bedienen zijn vriendelijk, maar onnozel.

Klinkt alsof we er absoluut een keer naartoe moeten. Ik zeg alleen dit: koffie aan het water. Een vlucht roeiers scheert voorbij in lange ranke boten, een witte zwaan glijdt over het water met twee grijze jonkies in haar kielzog, aan de overkant laat de treurwilg zijn takken roerloos in het water hangen. Mooi.

Kosten:
Drie gangen 44 euro

Het menu:
Tartaar van makreel met gekonfijte gamba's, komkommer en rettich
Gebakken roodbaars met risoni, zee-egel beurre blanc en doperwten
Valrhona chocolade delice met frambozenjelly en sorbet van witte chocolade en wodka

Punten:
Eten: 8
Bediening: 6
Entourage: 8
Prijs-kwaliteit: 8

Riva
Amstelboulevard 1
1096 HH Amsterdam
020-7602030

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden