In reserverol is Chadli Twentes redder in nood

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

ROTTERDAM - EREDIVISIE

EXCELSIOR - FC TWENTE 0-1

Op de avond dat zijn trainer eindelijk had besloten dat Nacer Chadli vanwege uitblijvende prestaties maar eens reserve moest zijn, werd hij bijna doodgeknuffeld. De Belg bevrijdde FC Twente namelijk op het moment dat niemand er nog rekening mee had gehouden.

Dat was in de 92ste minuut van de armzalige uitwedstrijd tegen Excelsior, toen 0-0 al voorzichtig met potlood in de boeken was gezet. Het gummetje moest er echter aan te pas komen, toen Chadli een mislukte doelpoging van Fer toch de juiste richting meegaf naar het doel van De Ruiter. Daardoor kon 0-1 uiteindelijk met de pen worden bijgeschreven.

Het daarop volgende Twentse feestje met de aanwezige fans op Woudestein, hoe begrijpelijk ook vanwege de late ontsnapping, had iets treurigs. Uiteraard ging het daarbij alleen maar om de binnengeharkte punten, die ertoe leidden dat Twente de tweede plaats niet uit het zicht verloor. Maar wat ging er een ontstellend zwak, haast bedroevend optreden aan vooraf.

'Ik weet precies hoe je je voelt, want het overkwam mij vorige week', zei Twente-coach Steve McClaren na afloop tegen collega John Lammers. Hij refereerde daarbij uiteraard aan de late 2-2 van NAC, door Boukhari. 'Jij ging er alleen beter mee om dan ik', voegde hij er lachend aan toe.

Lammers, heel gevat: 'Ja, ik bleef op het veld.'

Dat was dan wel weer een geestig moment na de zoveelste dramatische wedstrijd van Twente dit seizoen. De ploeg die thuis al twee punten had gemorst tegen dezelfde beperkte opponent, destijds nog onder Co Adriaanse, maakte volgens McClaren aanspraak op de zege.

Dat was bespottelijk, want na de sterke openingsfase die een voorsprong had moeten opleveren, was het verval enorm geweest. McClaren zei vrijdag nog dat zijn ploeg de wisselvalligheid moet zien af te schudden, maar dat lukte een dag later opnieuw niet. Het enige consequente aan het spel van Twente is dat het bijzonder matig blijft.

Chadli, normaliter een van de creatievelingen, geeft al tijden niet thuis. Vandaar dat het besluit van zijn coach om hem te passeren te rechtvaardigen was. Als je al zo'n tijd uit vorm bent, is het misschien ook verstandiger om er niet bij te lopen op van die rare, fel oranje kicksen. Maar goed, de sponsor moet ook worden behaagd.

Het publiek daarentegen komt al tijden niet aan zijn trekken bij Chadli, de speler aan wie volgens zijn vorige trainer alles mooi is. 'Zelfs zijn gezicht', aldus Adriaanse. Hij deed die uitspraak na een wedstrijd in de oefencampagne tegen Fenerbahçe.

Twente voetbalde toen - het lijkt alweer zo lang geleden - nog op een manier die nieuwsgierig maakte. Vol belofte, enthousiasme en tempo. Ze hadden er zin in, destijds. Nu oogt het spel traag en obligaat. Zelfs Excelsior, de nummer 18 van de eredivisie, had minimaal een punt verdiend.

Invaller Tim Vincken zal nog wel eens terugdenken aan de 80ste minuut, toen hij alleen op doelman Michailov werd afgestuurd. De beste doelman van de eredivisie verrichtte echter een cruciale redding, die verder onheil voorkwam voor Twente.

En dat terwijl er van een moeizame avond aanvankelijk geen sprake leek. Twente creëerde direct een aantal goede kansen en een voorsprong leek een kwestie van tijd. Maar nadat arbiter Blom had verzuimd een strafschop toe te kennen aan Brama, die bij de schouder werd gepakt door Nieveld, en nadat De Jong een riante kopkans onbenut had gelaten, riep Twente de problemen over zich af.

'We raakten gefrustreerd', zei McClaren. 'Excelsior speelde compact en goed georganiseerd, terwijl het bij ons aan kwaliteit ontbrak om de deur te openen. Excelsior legde onze tekortkomingen bijna bloot.'

Maar Chadli bracht dus opluchting. Overigens niet direct bij zijn trainer, die na de 0-1 met twee vingers als een bezetene tegen zijn hoofd bleef tikken. 'Opletten', gebood hij zijn team. McClaren was de ontknoping van vorige week namelijk nog niet vergeten. Drie wedstrijden, te beginnen met de topper tegen Ajax, heeft Twente om het seizoen bevredigend af te sluiten. McClaren hield zich zaterdag vast aan de drie punten. Het spel had hem geen aanknopingspunten geboden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden