'In regio dreigt cultuur verloren te gaan'

De Kamer heeft staats-secretaris Zijlstra gisteren gevraagd om een betere regionale spreiding van de kunstsubsidies.

PvdA, CDA en SP willen dat er beter wordt gekeken naar verdeling van de kunstsubsidies over de verschillende regio's. Volgens CDA-Kamerlid Marieke van der Werf zijn de regio's buiten de Randstad onderbedeeld in het advies dat de Raad voor Cultuur heeft uitgebracht over de kunstsubsidies.


Van der Werf zei dat donderdag in de Tweede Kamer, waar de commissie Cultuur debatteerde met de staatssecretaris over het raadsadvies.


'De Kamer en de staatssecretaris hebben de raad opdracht gegeven goed te kijken naar de verdeling van cultuur over Nederland, maar daar is onvoldoende gehoor aan gegeven', stelt Van der Werf. 'De Raad voor Cultuur heeft wel getoetst of instellingen van nationaal of internationaal belang zijn, maar heeft niet getoetst of er sprake is van een regiofunctie. De staatssecretaris moet dat in zijn beslissingen over het advies alsnog doen. Anders dreigt in de regio veel cultuur verloren te gaan.'


Ook PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing vindt dat de spreiding van cultuur onder druk staat. Ze noemde fotofestival Noorderlicht in Groningen, dat een negatief raadsadvies kreeg. De dreigende sluiting van Rijksmuseum Twenthe en de door de Raad gewenste fusie van het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest getuigen er volgens Jadnanansing van dat de raad zich 'weinig verbonden' voelt met de miljoenen Nederlanders buiten de Randstad.


Volgens Zijlstra is juist het Westen van het land zwaarder getroffen dan andere regio's. 'Daar zie je, als je kijkt naar het aantal instellingen dat afvalt, de grootste terugloop.' Volgens Zijlstra is de regionale spreiding al opgenomen in de nieuwe opzet van de basisinfrastructuur - de instellingen die nog rechtstreeks door het Rijk gesteund worden. 'Daarin is al een verdeling van focuspunten in het land afgesproken.' Bovendien is het volgens Zijlstra wachten op de beslissingen van onder meer het Fonds Podiumkunsten, dat ook instellingen in de regio subsidieert.


Volgens Kamerlid Boris van der Ham (D66) moet Zijlstra 5,5 miljoen euro beschikbaar stellen om de dringendste problemen uit het advies van de raad op te lossen. 'Ook de raad zelf klaagt over de inflexibiliteit van het door Zijlstra opgetuigde bestel.' Instellingen als De Toneelmakerij, Rijksmuseum Twenthe en Noorderlicht zijn daarvan volgens Van der Ham het slachtoffer.


Volgens Zijlstra, gesteund door VVD-Kamerlid Bart de Liefde, is het onwenselijk nu 'reparaties' te verrichten. 'We moeten niet tijdens het spel de spelregels gaan veranderen.'


De Raad voor Cultuur maakt half juli bekend of het, op basis van de bezwaren en vragen van een aantal instellingen, nog wijzigingen aanbrengt in zijn adviezen. Staatssecretaris Zijlstra maakt op Prinsjesdag bekend welke adviezen hij wel en niet volgt. Bij de presentatie ervan maakte hij duidelijk het overgrote deel te zullen overnemen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden