Commentaar

In principe mogelijk: TTIP en het beste van twee werelden

Het handelsverdrag TTIP moet het beste van twee werelden verenigen: meer handel en betere producten.

Beeld anp

Greenpeace stelt zich ten doel het Transatlantic Trade and Investement Partnership (TTIP), het handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, te torpederen. Uit de door de activisten gepubliceerde documenten zou blijken dat Europa zich door Amerika in het pak laat naaien. Het tegendeel is het geval: de onderhandelaars namens de Europese Commissie houden juist vast aan hoge kwaliteits- en veiligheidseisen. Voor de spreekwoordelijke chloorkip hoeven we echt niet bang te zijn; de protesten van milieu-activisten hebben dus wel degelijk zin gehad.

Dankzij die protesten verlopen de onderhandelingen traag en stroef. Dat is helemaal niet erg: beter geen verdrag dan een slecht verdrag. De handel tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, goed voor 2,7 miljard dollar per dag, is op zichzelf omvangrijk en intensief genoeg.

Toch is het de moeite waard de onderhandelingen voort te zetten. Vrijhandel leidt tot meer welvaart. Harmonisering van regels en standaarden is in het belang van zowel de producent als de consument. Hoe strenger hoe beter: te denken valt aan de Europese eisen aan voedselproducten en dierenwelzijn. Op hun beurt zijn de Amerikanen strenger op de uitstoot van auto's en de controle op speelgoed en medicijnen.

Bedrijven aan beide kanten van de oceaan kunnen efficiënter produceren en eerlijker met elkaar concurreren als ze aan dezelfde eisen van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid moeten voldoen. Idealiter profiteren ook de consumenten hiervan door betere, duurzamere geproduceerde goederen en diensten tegen scherpere prijzen.

In principe is het mogelijk het beste van twee werelden met elkaar te verenigen: meer handel en betere, duurzamere producten. De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn zowel in economisch als in demografisch opzicht gelijkwaardige partners. In beide continenten is er een kritische publieke opinie die de onderhandelaars scherp houdt.

Om het draagvlak voor TTIP te vergroten, zouden de onderhandelaars meer openheid van zaken moeten geven om het vertrouwen van de bevolking te winnen. Ook milieudeskundigen zouden bij de onderhandelingen moeten worden betrokken. Dat werkt complicerend en vertragend, maar komt de kwaliteit van het eindsresultaat ten goede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden