In polder ruimte voor asielzoeker

'Als wij er niet in slagen ons beleid strikt, om niet te zeggen streng uit te voeren, dan is het op den duur, doodeenvoudig door de macht van het getal, onmogelijk dat beleid in stand te houden', zei staatssecretaris Job Cohen van asielzaken bij de opening van de nieuwe vreemdelingen-gevangenis...

Even dacht ik dat Cohen weinig keus heeft. Echter: hoe kan het dan dat derdewereldlanden wel in staat zijn om 100 duizenden vluchtelingen vaak langdurig te huisvesten, zij het onder soms erbarmelijke omstandigheden. Waarom zouden wij dat niet ook kunnen, en dan beter?

In de Flevopolder, maar ook hier in Groningen kunnen wat mij betreft nog voor de winter nog wel een miljoen vluchtelingen worden ondergebracht, als dat nodig is. Heeft ons vermaledijde leger geen wintervaste tenten beschikbaar? Wat ruimte en infrastructuur betreft geen probleem. Het enige probleem is geld. Dat moeten Cohen en de regering nu eens duidelijk zeggen: wij hebben voor de opvang van vluchtelingen domweg geen extra geld over. Dat is het probleem. Je kan 'het beleid' best in stand houden, alleen kost dat, als je het fatsoenlijk wilt doen, vele miljoenen extra. Dát is het kernprobleem en niks anders.

Het is natuurlijk een afgezaagde redenering: waarom miljarden uitgeven aan nieuwe wapens en niet aan vluchtelingen? Afgezaagd misschien, maar daarom niet minder kloppend.

GRONINGENWillem de Haan

Onzin

Premier Kok moet zich schamen voor zijn uitspraak dat Nederland vol zit. Wat een baarlijke onzin toch. Wat betekenen 60 duizend mensen, over wie Kok spreekt? Zestigduizend mensen extra in een van de rijkste landen ter wereld; in de Eerste Wereldoorlog boden we nog onderdak aan anderhalf miljoen Belgen!

Nee, zegt Kok nu, er moet een wachtlijst komen. En we gaan mensen terugsturen. Gaat hij dat zelf uitleggen aan de mensen in Kosovo, opgejaagd door het Servische leger, die net hun familieleden en vrienden in massagraven hebben teruggevonden? Grootouders van wie de keel is doorgesneden. Baby's die door het hoofd zijn geschoten. Doe je best, Kok. Dan zeuren wij wel door over de financiële crisis.

Kok heeft als premier de dure plicht op te komen voor mensen die geen kant meer uit kunnen, op te komen voor mensen wier rechten met voeten worden getreden. Nu ondergraaft hij het bestaande draagvlak voor de opvang van vluchtelingen, dat gelukkig bij vele duizenden Nederlanders aanwezig is.

WASSENAARAntoon Claassen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden