In plastic ligstoelen comfortabel de ruimte verkennen

De ruimte is nog steeds voor weinigen weggelegd. Sinds de lancering van Joeri Gagarin in 1961 hebben nog geen vijfhonderd gelukkigen buiten de dampkring vertoefd om zich te verwonderen over gewichtloosheid en het uitzicht op aarde....

Enter Richard Branson. De ongeschoren ondernemer annex avonturier onthulde het afgelopen weekend in New York het interieur van het eerste ruimteschip voor gewone stervelingen, het SpaceShip2, een vergrote versie van het ding dat twee jaar geleden als eerste commerciële voertuig de ruimte haalde. Maar dat was toen nog zonder passagiers.

Voor Branson is de ruimte een bestemming, zoals Parijs of De Efteling bestemmingen zijn, en een ruimteschip een openbaar vervoermiddel, zoals treinen en vliegtuigen min of meer openbare vervoermiddelen zijn. Als je een kaartje hebt, mag je mee.

En dus is het niet raar dat hij de Engelse vormgever Seymour Powell vroeg voor het interieur. Powell ontwierp eerder stoelopstellingen voor de vliegtuigen van Lufthansa (‘een radicaal nieuwe benadering’) en voor de treinen van de Midland Mainline (‘eerder een relaxed hotel dan een trein’).

Comfort is het sleutelwoord bij Powell, tevens ontwerper van een vibratorlijn voor Durex. ‘Het project bevatte een hele reeks uitdagingen, met het oog op de echte ervaring, houdingen, vorm, gebruik, materiaal, veiligheid en technologie’, verklaarde Powell naar aanleiding van dat laatste product, een uitleg die evengoed slaat op de kuipjes voor het SpaceShip2. De zes plastic ligstoelen moeten ‘een comfortabele rit naar de ruimte en terug garanderen’ en moeten de klap van de g-krachten minimaliseren, aldus een persbericht.

Maar gaat dat ook lukken? Voor de ruimtetoeristen die met een Russische Sojoez omhooggaan, wordt een speciaal naar hun lichaam gevormde zitting gemaakt. En zelfs dat is niet genoeg, blijkt uit het verslag van de Amerikaans-Iraanse zakenvrouw Anousheh Ansari, die vorige maand een ruimtereis maakte. ‘Toen we de grond raakten, voelde ik een intense pijn’, schrijft ze op haar weblog. ‘Het voelde alsof er een miljoen naalden in mijn rug werden gestoken.’ En daar betaal je dan 20 miljoen dollar voor.

Het SpaceShip2 zal echter, in tegenstelling tot de Sojoez, niet aan parachutes landen, maar gewoon op wielen, als een vliegtuig. Ook stijgt het gewoon als een vliegtuig op en niet als een raket. Dat betekent dat het waarschijnlijk wel zal meevallen met die miljoenen naalden.

Het ruimtevoertuigje wordt al met al eigenlijk gewoon een vliegtuig, maar dan met een uitzicht vanaf 140 in plaats van 12 kilometer hoogte.

Ooit was ook het uitzicht uit een vliegtuig bijzonder. Hoe lang zal het nu duren voor er televisieschermpjes in de rugleuningen komen en de passagiers ophouden naar buiten te kijken?

Michael Persson

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden