In Paard & Sport staat het paard op een voetstuk

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: volgens Paard & Sport (en Edith Schippers) hebben de viervoeters bijzondere eigenschappen.

null Beeld null

In het vak 'dieren' in de kiosk buitelen ze over elkaar heen, de bladen over paarden en hun berijders. We telden er zes. Daar kunnen zelfs honden en katten niet tegenop.

In alle tijdschriften staat het paard op een voetstuk. Hoefslag, naar eigen zeggen 'hét blad voor elke paardenliefhebber', bestaat al ruim 65 jaar en is het oudste. Concurrentie is er van ROS ('Als paarden en pony's je lust en je leven zijn') en Bit ('Meer paard, meer passie, meer plezier').

Nummer vier is de glossy CAP ('Respect voor het paard staat in CAP op de eerste plaats'). MenSport bedient als 'magazine voor liefhebbers van het aangespannen rijden' een subgroep.

Het paradepaardje (excuses) is Paard & Sport, het blad van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Het lokkertje op de cover van het winternummer: 'Edith Schippers, politicus en paardenmeisje'.

Liefde voor paarden kreeg de oud-minister met de paplepel ingegoten. Haar stiefvader was een 'echte paardenman'. Paarden hebben haar waardevolle levenslessen gegeven.

'Het is niet alleen trainen, maar ook stallen uitmesten, voeren, in de wei zetten, enzovoort. Dat betekent dat je consequent moet zijn, discipline moet hebben en moet doorzetten.' Opmerkelijk: 'Ik zie die kwaliteiten ook bij andere paardenmensen terug.'

Paarden zijn geen gewone dieren, blijkt overal in Paard & Sport. Ze beschikken over menselijke eigenschappen.

Volgens Schippers kunnen ze je verrassen met dankbaarheid en onvoorwaardelijke liefde. Een vrouw die 'therapiepaarden' begeleidt, gaat nog een stap verder. We kunnen veel van ze leren. Ook mooi meegenomen: 'Paarden oordelen niet, maar ze helpen te ontdekken wat er speelt op dit moment.'

De vrouw vertelt dat een jongen van zijn therapiepaard steeds een duwtje in de rug kreeg. 'Dat irriteerde hem, maar achteraf kon hij wel bedenken waar dat door kwam: hij vond zelf ook dat hij wel een duwtje in de rug kon gebruiken.' Ook columnist Bridget Maasland is een gelovige. Paarden hebben volgens haar een helende werking.

Het gaat ver. Er schijnen tegenwoordig zelfs paardenliefhebbers te zijn die de komst van een paard of pony vieren met een horse shower.

Gelukkig maakt een andere columnist, bladenmaker Hans Verstraaten, gehakt van al deze malligheid. Over zijn eigen paard: 'Ik behandel haar niet als een mens maar, zoals het hoort, als een paard.' Bij hem is een paard nog gewoon een paard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden