In oud Chinatown komen ze meters tekort

In Rotterdam doen ze al jaren moeite voor een Europees Chinees Centrum. Het is nog niet helemaal gelukt. In de tussentijd verrezen in de Chinese republiek hele steden....

‘Nee’, zegt directeur Ditmar Werner van Volkerwessels Vastgoed, ‘we hebben in China nog helemaal geen marketing gedaan om een Europees Chinees Centrum in Rotterdam aan de man te brengen. En dat is maar goed ook. Want dan hadden ze hun belangstelling allang weer verloren.’

Wat Werner maar zeggen wil, is dat projecten in Nederland wat langzamer van de grond komen dan in China. Bijna tien jaar geleden werd het plan voor een groot Chinees handelscentrum annex woonblok op Katendrecht geboren. Toen begon het geworstel met bestemmingsplannen, grondverwerving en uitkoopprocedures.

Kort voor de verkiezingen keurde het zittende college op de valreep de aankoop van de laatste stukken grond goed. Daarmee is de kous nog niet af. De gemeenteraad moet nog besluiten. Pas dan kan eindelijk worden begonnen. Althans met een eerste serieus plan. Een eerste steen, laat staan oplevering? Niemand durft een gok te doen. In de tussentijd zijn in China hele steden verrezen.

Wat wel meezit: echt iedereen is het eens over de wenselijkheid van zo’n Chinees centrum op die plek. Toenmalig PvdA-wethouder Kombrink lanceerde het destijds, Leefbaar Rotterdam ging er enthousiast mee verder en nu, nog voordat er een nieuwe college zit, heeft de PvdA het tot speerpunt van het nieuwe economische programma gebombardeerd.

Een Chinees bruggenhoofd naar Europa moet Rotterdam worden. Chinezen zouden, aangetrokken door al aanwezige landgenoten en know-how, goede faciliteiten en een vertrouwde sfeer, Rotterdam als uitvalsbasis moeten kiezen voor hun immer uitdijende activiteiten in Europa. En en passant wordt dan een van de meest verloederde stukjes opgeknapt.

Maar fase een is de huidige ondernemers wat meer armslag bieden. Het huidige Chinatown rukt vanuit het centrum via de West Kruiskade steeds meer op naar het Westen. Maar de Chinezen zitten klem. Tot uit België en Duitsland komen ieder weekend duizenden Chinezen om er uit te gaan, een reisje te boeken, de kapper te bezoeken of boodschappen te doen. En dat allemaal in een gebied met nog geen honderd parkeerplaatsen.

‘Ik kom meters tekort’, zegt Arjan Chan van de supermarktketen Wah Nam Hong. ‘Ik wil uitbreiden, maar weet niet meer waarheen.’ Chan ijvert als secretaris van de Dutch Chinese Foundation voor het nieuwe centrum. Dat gaat níet ten koste van het huidige Chinatown, bezweert hij. ‘We gaan hier nooit meer weg. Dit gebied blijft een levensader.’

Een ambitie is jaarlijks honderden Chinese studenten te lokken. De 24-jarige Lei Li kan dit haar landgenoten aanbevelen. Vier jaar is ze hier. Na een studie aan de Hogeschool Rotterdam rondt ze nu haar vervolgopleiding International Business Administration af aan de Erasmus Universiteit .

Het leven in Rotterdam is ‘heerlijk relaxed’, zegt ze. Destijds koos ze voor Nederland, omdat het soepeler visumregels had dan haar eerste keuze, Canada. Als de regels inderdaad worden verruimd, zoals geopperd, verwacht ze veel Chinese interesse.

Het klinkt alsof dit plan niet meer stuk kan. ‘Nou’, zegt projectontwikkelaar Werner, ‘mooie plannen verzinnen, meedenken met initiatieven: dat is iets anders dan betalen. Het uur van de waarheid komt nu.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden