Nieuws Politie

In opspraak geraakte politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus

De op non-actief gestelde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa heeft aangifte gedaan tegen minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wegens smaad en laster. Aboulouafa zegt in haar 25-jarige carrière bij de politie onveilig te hebben gevoeld vanwege discriminatie.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP

De teamchef is al sinds de zomer in opspraak omdat ze zich uitsprak over machtsmisbruik en discriminatie waarvan sprake zou zijn binnen de politie. Aboulouafa werd in september op non-actief gesteld nadat haar beschuldigingen veel commotie hadden veroorzaakt bij de politie. Ze had als teamchef de leiding over 130 agenten.

Vorige week werd bekend dat ze niet meer terug kon komen bij het team omdat een groep collega’s uit de regio Den Haag het vertrouwen in haar had opgezegd. Volgens de politie was er een onwerkbare situatie ontstaan tussen Aboulouafa en haar collega’s. Grapperhaus ontkende vorige week echter in een brief aan de Tweede Kamer dat Aboulouafa weg moest bij de politie-eenheid vanwege haar beschuldigingen over discriminatie en andere misstanden.

‘Daarmee wordt de suggestie gewekt dat er een andere reden zou zijn voor het vertrek van mijn cliënt dan haar kritische houding’, aldus Karim Aachboun, juridisch adviseur van de politiechef. ‘Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende wordt afgestraft omdat zij naar eer en geweten heeft gehandeld met betrekking tot de aan haar gemelde misstanden binnen de politie.’

Klacht organisaties

Aachboun zegt dat de aanklacht tegen Grapperhaus ook is gebaseerd op andere zaken. Hij wilde maandag hierover niets zeggen. De politieleiding onderzoekt nog of Aboulouafa elders bij de politie te werk kan worden gesteld. Een externe verkenner moet hierbij gaan helpen. Volgens NOS Nieuws wordt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch benoemd als verkenner. Hij werkte jarenlang bij de politie.

Een groep van twintig maatschappelijke- en migrantenorganisaties diende vorige week een klacht in bij korpschef Erik Akerboom over de politieleiding in Den Haag. Volgens hen is er al jaren sprake van ‘structurele misstanden’ bij het Haagse team, zoals racisme en intimidatie. Ze verwezen onder andere naar de klachten van Aboulouafa.

De politiechef trok in de zomer op Instagram aan de bel over de misstanden die volgens haar zouden heersen bij de politie. Ze zei later dat ze met haar bericht collega’s wilde steunen die zich ook onveilig voelden binnen het korps. ‘Ik kreeg alleen berichtjes van mensen op Instagram die zeggen dat ze hetzelfde is overkomen’, zei ze toen in Jinek. ‘Zij zijn blij dat ik mij heb uitgesproken. Ik voelde mij meer gesterkt door deze reacties dan door mijn eigen korpsleiding.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden