NieuwsIsabelle Diks

In opspraak geraakte Isabelle Diks (GroenLinks) verruilt Kamer voor wethouderschap in Groningen

Tweede Kamerlid Isabelle Diks wordt wethouder in Groningen. Dat maakt haar partij GroenLinks vrijdag bekend. Diks (54) kwam vorig jaar meermaals in opspraak, onder meer toen bleek dat zij als Kamerlid jarenlang duizenden euro’s wachtgeld opstreek.

Isabelle Diks, nu nog Tweede Kamerlid voor GroenLinks.  Beeld ANP
Isabelle Diks, nu nog Tweede Kamerlid voor GroenLinks.Beeld ANP

In november meldde de Volkskrant dat Diks, ex-wethouder in Leeuwarden, haar inkomen van 115 duizend euro liet aanvullen. Omdat zij in Leeuwarden meer verdiende dan als Kamerlid, kreeg zij sinds 2017 zo’n 7.000 euro wachtgeld per jaar. Als reden gaf Diks dat zij, na 8,5 jaar wethouder te zijn geweest, ‘een bepaald bestedingspatroon’ had. ‘Het is in Nederland altijd heel chic om afstand te doen van rechten, maar dat heb ik dus niet gedaan.’

Een paar dagen later floot de GroenLinksfractie haar terug. Bij haar partijgenoten was niet bekend dat Diks nog wachtgeld ontving. ‘We vinden dit moeilijk uit te leggen’, zei een woordvoerder. In overleg met de fractie zette Diks de regeling stop en betaalde zij het ontvangen geld terug.

Nog geen maand later kwam Diks opnieuw onder vuur te liggen. HP/De Tijd schreef dat Diks als woonplaats Leeuwarden had opgegeven bij de Tweede Kamer, maar in werkelijkheid met man en hond in Den Haag woonde. Ze kreeg hierdoor een verblijfskostenvergoeding van 24 duizend euro, in plaats van 8.700 euro. Vlak voor het nieuws naar buiten kwam, veranderde zij haar woonplaats naar Den Haag.

GroenLinks legde de kwestie voor aan de onafhankelijke integriteitsadviseur van de Kamer. Die oordeelde dat Diks naar ‘eer en geweten’ had gehandeld. De wet waarin de vergoedingen voor Kamerleden staat beschreven, bleek soepeler dan de Basisregistratie Personen (BRP), die stelt dat de officiële woonplaats het adres is waar iemand ‘naar redelijke verwachting de meeste malen zal overnachten’. Desondanks betaalde Diks zo’n 26 duizend euro terug als teken van ‘goede wil’.

‘Niet heel netjes’

Sindsdien leidde Diks een anoniemer bestaan op het Binnenhof. Met haar vertrek naar Den Haag zetten zij en GroenLinks een punt achter haar ongelukkige periode als Kamerlid. In Groningen volgt Diks Mattias Gerbertsen op, die de landelijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling gaat leiden.

In Groningen zal de oppositie Diks op haar daden beoordelen, zegt Ietje Jacobs-Setz, fractievoorzitter van de VVD Groningen. Ze vindt het spijtig dat GroenLinks geen echte Groninger heeft kunnen vinden voor de baan. ‘Diks is hier onbekend. Ik hoop maar dat ze bijzondere kwaliteiten heeft om zich de Groningse zaken snel eigen te maken.’

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de Groningse SP noemt het ‘niet heel netjes’ dat Diks de Kamer tussentijds verlaat voor het wethouderschap. ‘Als grootste oppositiepartij zullen wij scherp in de gaten houden hoe het hier gaat met haar onkostenvergoedingen.’

Kamer weet zich geen raad met eigen onkostenregelingen

Zelfs Tweede Kamerleden weten zich geen raad met de eigen onkostenregelingen, maar ze hebben ook geen zin om er iets aan te doen.

Forum-Kamerlid Theo Hiddema stortte zijn vergoedingen terug, nadat hij als officiële woonadres Maastricht had opgegeven. In werkelijkheid woonde hij in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden