In opspraak geraakte champignonteler failliet

Oorzaak ligt waarschijnlijk in het intrekken van certificaat...

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

Amsterdam Een van de grootste telers van biologische champignons in Nederland is door de rechtbank in Arnhem failliet verklaard. Het betreft drie bedrijven in Nieuwaal en Zuilichem, in de provincie Gelderland.

Een oorzaak van het faillissement ligt waarschijnlijk in het feit dat het biocertificaat vorige maand door toezichthouder Skal is ingetrokken. Twee grote klanten, waaronder de supermarktketen Albert Heijn, kwamen als gevolg hiervan zonder biologische champignons te zitten en keerden het bedrijf de rug toe.

Skal-directeur Jaap de Vries laat weten dat er ernstige twijfels bestonden of de champignonteler zich wel aan de regels hield. ‘De administratie was niet inzichtelijk’, aldus De Vries. ‘Wij konden niet controleren of champignons die als biologisch in de winkel werden verkocht, ook daadwerkelijk biologisch werden geproduceerd. Bij twijfel mag een product niet biologisch heten.’

Skal doet nog onderzoek naar de teler, om uit te zoeken of de als biologisch verkochte champignons volgens de richtlijnen werden geproduceerd.

De eigenaar van de failliete bedrijven raakte al eerder in opspraak. Justitie verdenkt hem ervan in 2005 en 2006 ongeveer 400 duizend kilo gangbare champignons als biologisch op de markt te hebben gebracht. De directeur moet daarom later dit jaar voor de rechter verschijnen. Formeel wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte.

Curator Coen Houtman liet tegenover andere media weten dat voor het weekeinde wordt besloten of het rendabel is de komende vier weken nog te oogsten. Over de hoogte van schuld kon hij niets zeggen.

Houtman zei ook te hopen op een doorstart. Er zouden zich reeds enkele overnamekandidaten hebben gemeld, maar hoe serieus zij zijn, kon de curator nog niet beoordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden